Rappers maken kennis met folklore uit de provincie

Nederlandse rappers bezoeken het Limburgse dorp Thorn.
Nederlandse rappers bezoeken het Limburgse dorp Thorn.

De invasie (van Thorn) Ned. 3, 21.15-21.45 uur

Nederlandse rappers zijn populair. Eerst zaten ze bij Ali B op volle toeren, daarna in de sneeuw, bij RTL 5. Eentje dook op televisie van een duikplank, een ander werd gelanceerd vanaf Fort Boyard. En nu zitten verschillende Nederlandse rappers in het nieuwe TROS-programma De invasie.

In De invasie bezoeken de mannen iedere week een ander dorp. Ze maken kennis met de lokale folklore en bijzondere gewoontes. Na twee dagen moeten de artiesten een rap maken over hun ervaringen. Deze ode aan het dorp voeren ze live op voor de inwoners.

In de eerste aflevering zitten Brownie Dutch, Kleine Viezerik, Negativ, Murda Turk, Keizer en RBdjan in het dorpje Thorn in Limburg. Het vermaak van de serie moet ’m zitten in de cultuurclash en taalverwarring. Zo verwonderen drie rappers zich over het woord haos, dat in Thorn handschoen betekent. Negativ spreekt het uit als ho’s, hoeren dus. Hilariteit alom bij de rappers. Negativ maakt er, deels in het dialect, meteen een rap van: ‘Het is bbrr koud, woea is hie de hoas?’

Het afsluitende optreden is lekker braaf, zoals het een echte Nederlandse rapper betaamt. Met teksten als ‘We leren hier enorm veel over het dorp, bij de geitenbok chillen met ’t volk’ en ‘Dus iedereen mag ‘t horen; een Turk voelt zich echt lekker thuis in Thorn’ vermaken ze de inwoners. De burgemeester is onder de indruk. „Het is geweldig leuk.”