Rappen over folklore in de provincie

Zien

Fun

De invasie (van Thorn)

Nederland. 3, 21.15-21.45 uur

Nederlandse rappers zijn populair. Eerst zaten ze bij Ali B op volle toeren, daarna in de sneeuw, bij RTL 5. Eentje dook op tv van een duikplank, een ander werd gelanceerd vanaf Fort Boyard. En nu zitten verschillende Nederlandse rappers in het nieuwe TROS-programma De invasie. De mannen bezoeken iedere week een ander dorp. Ze maken kennis met de lokale folklore en bijzondere gewoontes. Na twee dagen moeten de artiesten een rap maken over hun ervaringen. Deze ode aan het dorp voeren ze live op voor de inwoners.

In de eerste aflevering zitten Brownie Dutch, Kleine Viezerik, Negativ, Murda Turk, Keizer en RBdjan in het dorpje Thorn in Limburg. Het vermaak van de serie moet ’m zitten in de cultuurclash en taalverwarring. Zo verwonderen drie rappers zich over het woord haos, dat in Thorn handschoen betekent. Negativ spreekt het uit als ho’s, hoeren dus. Negativ maakt er een rap van: ‘Het is bbrr koud, woea is hie de hoas?’

Het afsluitende optreden is lekker braaf. Met teksten als ‘We leren hier enorm veel over het dorp, bij de geitenbok chillen met ’t volk’ en ‘Dus iedereen mag ’t horen; een Turk voelt zich echt lekker thuis in Thorn’ vermaken ze de inwoners. De burgemeester is onder de indruk. „Het is geweldig leuk.”

Juliette Vasterman