Portugal boekt succes op kapitaalmarkt

Portugal heeft gisteren voor het eerst sinds meer dan twee jaar weer langlopende staatsobligaties (tien jaar) uitgegeven. Het economische zwakke euroland haalde daarmee 3,9 miljard euro op.

Portugals minister van Financiën, Vitor Gaspar, omschreef de veiling als „een groot succes”. Zij wordt gezien als bevestiging van herstel van vertrouwen van de financiële markten in de Portugese economie. Begin dit jaar keerde Portugal terug op de kapitaalmarkt met een succesvolle veiling van staatsobligaties met een looptijd van vijf jaar. Die noteerden een rente van bijna 4,9 procent.

Het Zuid-Europese land is een van de vijf eurolanden die afgelopen jaren door de crisis failliet dreigden te gaan. Ruim twee jaar geleden ontsnapte het aan een bankroet, dankzij een noodlening van 78 miljard euro van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in ruil voor stringente bezuinigingen en ingrijpende hervormingen. Over een nieuwe tranche van die lening onderhandelt Lissabon overigens nog met Europa en het IMF, nadat het Portugese constitutionele hof een deel van de voorgenomen bezuinigingen als onrechtmatig had aangemerkt.

Het positieve signaal van gisteren kon niet verhinderen dat drie kredietbeoordelaars (Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch) Portugal de junkstatus toekennen. Zij wijzen op de aanhoudende daling van het bruto nationaal product. Ook dit jaar zal de Portugese economie krimpen, met naar verwachting meer dan 2 procent. Gevolg daarvan is een recordwerkloosheid (17,5 procent) en ook dat de staatschuld blijft oplopen (naar 120 procent van het bbp).

Niettemin was de belangstelling voor de tienjarige obligaties groot. Zij reikte tot 9 miljard euro. De rente bedraagt bijna 5,7 procent. Bij de vorige langlopende schuld, kort voor het land in januari 2011 voor noodsteun moest aankloppen, lag de rente op 6,7 procent. (AP, Reuters)