OM doet voorbereidend onderzoek naar matchfixing

Minister van Justitie, Ivo Opstelten, laat onderzoek doen naar matchfixing, omkoping in het Nederlandse voetbal. Dat meldt de NOS. Een verdachte van matchfixing zei enkele dagen geleden dat al tien jaar wedstrijden worden gemanipuleerd in de Nederlandse voetbalcompetitie.

Foto ANP/Lex van Lieshout

Het Openbaar Ministerie heeft een voorbereidend onderzoek lopen naar de manipulatie van voetbalwedstrijden in Nederland. Er wordt gekeken naar een aantal signalen die betrekking hebben op matchfixing, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie tegen persbureau Novum.

Europol maakte al in februari bekend dat een groot internationaal netwerk zich bezighoudt met matchfixing in Europa. Het OM houdt de situatie al een tijdje scherp in de gaten, maar zag destijds nog niet voldoende concrete aanwijzingen.

Nederland werd door Europol niet genoemd in een rijtje van vijftien EU-lidstaten waar wordt gesjoemeld met wedstrijden. Wel zijn er vijf Nederlandse verdachten, maar zij bevinden zich in het buitenland.

Welke signalen nu tot het voorbereidend onderzoek van het OM hebben geleid, kon de woordvoerder niet zeggen. Een bericht in de Volkskrant van afgelopen zaterdag zou niet de aanleiding zijn. De krant meldde dat er al tien jaar wedstrijden worden gemanipuleerd in de Nederlandse competitie.