Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Onderzoek naar doorsluizen melkpoeder naar China

Babymelkpoeder in een supermarkt in Rotterdam. Door een enorme vraag vanuit China is in de schappen van de Nederlandse supermarkten soms geen babymelkpoeder meer te vinden.
Babymelkpoeder in een supermarkt in Rotterdam. Door een enorme vraag vanuit China is in de schappen van de Nederlandse supermarkten soms geen babymelkpoeder meer te vinden. Foto ANP / Robin Utrecht

Er komt een onderzoek naar de export van babymelkmoeder naar China door Nederlandse opkopers. Dat is een van de uitkomsten van het overleg met staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA), zo meldde het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vanmiddag. Het onderzoek moet de opkopers ontmoedigen.

“Er komt een interventieteam dat in beeld moet brengen hoe het geheel van opkopers en doorverkopers eruitziet. Daarmee moet uiteindelijk de grijze export naar China worden ingedamd”, licht directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) Marc Jansen toe aan persbureau Novum. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Staatssecretaris Dijksma stelt de Tweede Kamer volgens Jansen later woensdag op de hoogte van de gemaakte afspraken.

Het CBL en de brancheorganisatie van voedselproducenten FNLI spraken verder met Dijksma af dat zo veel mogelijk babymelkpoeder naar de Nederlandse markt gaat. Met name voor producent Nutrilon heeft dit gevolgen. Het is volgens Jansen de enige producent die naar het buitenland exporteert.

Het CBL en de FNLI kondigden maandag al aan dat ze wilden praten met de overheid. De organisaties wilden dat de uitvoer van babymelkpoeder naar China aan banden wordt gelegd. Schappen in Nederland zijn nu geregeld leeg vanwege de grote vraag vanuit China om babymelkpoeder. Bij veel supermarkten en andere verkooppunten mogen klanten slechts een beperkt aantal verpakkingen per keer aanschaffen.