Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Ministerie Bangladesh sluit achttien textielfabrieken na ramp

Een reddingswerker loopt door het puin van het ingestorte gebouw.
Een reddingswerker loopt door het puin van het ingestorte gebouw. Foto AP/ Ismail Ferdous

Bangladesh heeft achttien textielfabrieken gesloten om veiligheidsredenen. Dat maakte het het Ministerie van Textiel bekend, schrijft AFP. Het zijn de eerste sluitingen sinds het instorten van het gebouw in Dhaka op 22 april, waarbij inmiddels al meer dan achthonderd mensen omkwamen. Dat aantal loopt nog steeds op.

Minister Abdul Latif Siddique zei vandaag dat er zestien fabrieken in Dhaka zijn gesloten en twee in Chittagong. Ze zijn gesloten om de veiligheidsmaatregelen te verbeteren. Vorige week bleek dat trillingen van te grote generatoren op het dak de oorzaak waren van het instorten van het gebouw, het Rana Plaza. In het gebouw bevonden zich vijf textielfabrieken, die onder andere de kleding voor Primark en Mango verzorgden.

Dodental inmiddels 803

Inmiddels zijn er volgens een woordvoerder van het leger, dat verantwoordelijk is voor de redding, al 803 mensen omgekomen door de ramp. 790 mensen werden er tussen het puin gevonden en dertien stierven er in het ziekenhuis. Meer dan drieduizend werknemers waren in het gebouw toen het gebouw in elkaar stortte.

Autoriteiten zeggen dat 2437 mensen gered konden worden. De brigadegeneraal meldde AFP dat hij nog steeds aanneemt dat er meer mensen zullen worden gevonden, omdat de onderste verdiepingen nog niet zijn bereikt. Hij voegde daaraan toe dat daar wellicht niet veel lichamen gevonden worden, omdat daar winkels en banken gevestigd waren die pas openden om 9.00 en dat de werknemers misschien nog niet op werk waren aangekomen.

Arrestaties na ramp

In de dagen na de ramp werden meerdere mensen gearresteerd, waaronder de eigenaar van het pand (die aanvankelijk was gevlucht) en een aantal fabriekseigenaren. De pandeigenaar had illegaal drie verdiepingen aan het gebouw toegevoegd. Fabriekseigenaren hadden veiligheidswaarschuwingen genegeerd en lieten hun werknemers gewoon doorwerken. Ook een ingenieur van het pand werd gearresteerd, omdat hij wist dat het gebouw onveilig was, maar toch meehielp met het bouwen van de drie extra verdiepingen.