Messi scoorde even vaak als Maradona: 345 keer

Lionel Messi heeft dit weekeinde, dankzij zijn twee competitietreffers voor Barcelona tegen Betis Sevilla, de doelpuntenproductie van Diego Maradona geëvenaard. Dat hebben Catalaanse kranten uitgezocht.

De 25-jarige Argentijnse topspeler van Barcelona staat op 345 treffers in officiële wedstrijden in zijn bijna negenjarige loopbaan, evenveel als zijn 52-jarige landgenoot Maradona in diens carrière, die duurde van 1977 tot 1997.

Messi maakte 313 goals voor Barcelona, de enige club waar hij onder contract heeft gestaan. Ook scoorde hij 32 keer voor Argentinië. Maradona schoot 311 keer raak voor vijf profclubs (Napoli, Barcelona, Sevilla, Boca Juniors en Newell’s Old Boys) en maakte 34 interlandsgoals.

Maradona had 680 wedstrijden nodig voor zijn 345 doelpunten, de pas 25-jarige Messi staat sinds afgelopen zondag op 457. Gemiddeld maakt Messi per duel een kwart goal meer dan Maradona.

In de discussie over wie van de twee (of toch Pelé die meer dan duizend keer scoorde?) de beste aller tijden is, het het aantal goals niet beslissend. Meer dan Maradona is Messi een afmaker. Meer dan Messi, die op de WK’s van 2006 en 2010 weinig indruk maakte, heeft ‘Pluisje’ een rijk WK-verleden.

In 1982 kreeg hij een rode kaart. In ’86 maakte hij Argentinië bijna in zijn eentje wereldkampioen. In ’90 verliet hij na de verloren finale huilend het veld. In ’94 werd hij op cocaïne betrapt.