‘Meer dan honderd tips vermiste jongens na Amber Alert’

Een screendump van het Amber Alert dat de politie voor twee jongens uit Zeist heeft afgegeven.
Een screendump van het Amber Alert dat de politie voor twee jongens uit Zeist heeft afgegeven. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

De politie heeft nadat ze vannacht een Amber Alert had uitgezonden in de zoektocht naar de twee vermiste jongetjes uit Zeist al ruim honderd tips binnengekregen, volgens de NOS. De politie vertelde Novum dat de “gouden tip” er nog niet tussen zat.

Of een internationaal Amber Alert, uitgezonden in Duitsland en België tot tips heeft geleid, is onduidelijk. De zoektocht naar de jongens van 7 en 9 is vandaag uitgebreid naar het Limburgse Beek. Daar had hun vader, bij wie ze waren, maandagavond nog getankt. Dat bleek uit bewakingsbeelden. Het lichaam van de vader werd in de bossen bij Doorn gevonden, in recreatiegebied Doornse Gat. Hij had zelfmoord gepleegd. Een zoektocht gisteren en vannacht in die bossen had niets opgeleverd. De jongens zijn nog steeds niet gevonden.

Rechercheurs proberen route vader te achterhalen

Rechercheurs proberen te achterhalen wat de vader van de jongens in Limburg deed en welke route hij heeft gevolgd om daar te komen. Videobeelden worden gezocht, bijvoorbeeld van Rijkswaterstaat, in de hoop dat de auto is vastgelegd. Het is nog onduidelijk volgens de NOS of de kinderen toen bij hem waren. Ook wordt de computer van de man, thuis in Zeist, onderzocht op aanleidingen voor zijn zelfmoord.

Wat inmiddels duidelijk is geworden, is dat de vader maandag zijn kinderen bij zijn vrouw heeft opgehaald. De twee waren gescheiden.

Kinderen waarschijnlijk niet in de bossen waar vader gevonden werd

De focus van het onderzoek ligt inmiddels op de vader, zei Bernhard Jens van de Politie Midden-Nederland eerder vandaag in het NOS Radio 1 Journaal. Hij denkt niet dat de kinderen in de bossen zijn, daarom wordt daar ook nu niet verder gezocht:

“We hebben in een groot deel van het bos gezocht en die kinderen gewoon niet aangetroffen. Als we aanwijzingen hebben dat we daar wederom moeten zoeken, dan zullen we dat natuurlijk meteen doen. (…) We zoeken met grote haast, want we maken ons toch wel zorgen.”