'Mecom moet fuseren met De Telegraaf'

Enkele grootaandeelhouders van de Britse uitgever Mecom willen dat het bedrijf fuseert met de Telegraaf Media Groep (TMG). Mecom is moederbedrijf van Wegener, uitgever van veel Nederlandse regionale kranten. De fusie zou de twee grootste krantenuitgevers van Nederland samenvoegen.

Zo meldt de Britse nieuwszender Sky News op basis van bronnen bij de aandeelhouders. Mecom zelf wilde niet reageren. De fusie zou één van de opties zijn, maar zou wel kunnen stuiten op bezwaren van mededingingsautoriteiten.

In De Telegraaf zegt een woordvoerder van TMG in een reactie dat het bedrijf „elke mogelijkheid tot consolidatie goed zal bekijken.” En: „We hebben luid en duidelijk aangegeven dat we Wegener niet willen kopen. Maar dat laat onverlet dat we naar zaken kijken die kostenverlagend werken, zonder het merk aan te tasten.”

Mecom heeft grote schulden. Na een winstwaarschuwing vorige week wil een groep grootaandeelhouders – Aviva Investors, Aberforth Partners, JO Hambro en Legal & General Investment Management – dat het bedrijf ‘radicale opties’ overweegt.

Mecom heeft veel kranten en websites opgekocht in Nederland en Denemarken en Polen, en bleef daardoor met veel schulden zitten. Nu het slecht gaat op de krantenmarkt wil Mecom de kranten op het Europese vasteland weer afstoten.

Het bedrijf probeerde ook Wegener te verkopen, onder meer aan TMG, maar er was te weinig belangstelling. Wegener is uitgever van TC/Tubantia, De Stentor, De Gelderlander, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, BN De Stem en PZC. De uitgever zorgt voor de helft van de omzet van Mecom en moet van het moederbedrijf steeds weer saneren.

Omdat de verkoop niet lukt, verkoopt Mecom alvast de digitale delen van Wegener. Voor 26 miljoen euro gingen de websites AutoTrack.nl en JobTrack.nl naar de Persgroep. Wegener verkocht haar belang in huizensite Funda voor 15,1 miljoen aan makelaarsvereniging NVM.