Kortkolom kunst

Polar Prize Youssou N’Dour en Saariaho

Stockholm. De Polar Music Prize, de hoogste Zweedse muziekonderscheiding, gaat naar de Senegalese zanger Youssou N’Dour en de Finse componiste Kaija Saariaho. De prijs, die ook wel de Nobelprijs van de muziek wordt genoemd, bestaat uit een geldbedrag van een miljoen Zweedse kronen (117.000 euro). De jury roemde N’Dour, die sinds vorig jaar ook de Senegalese minister van Toerisme is, als „meer dan een zanger: een verhalenverteller, dichter, entertainer”. Saariaho, van wie in Nederland regelmatig werk wordt uitgevoerd, heet in het juryrapport een „moderne meester die ons de oren opent met muziek om verliefd op te worden”. De Polar Prize werd in 1989 opgericht door Stig Anderson, manager van de Zweedse popgroep ABBA. Eerdere winnaars waren Paul Simon, cellist Yo-Yo Ma, Elton John, Paul McCartney, Bob Dylan, Björk en Patti Smith. (NRC)

Componist Steve Martland overleden

Amsterdam. De componist Steve Martland is afgelopen maandagnacht op 53-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Dat heeft Schott Music bekend gemaakt, zijn uitgever. Martland, die een leerling was van de Nederlander Louis Andriessen, schreef muziek voor symfonieorkesten, dansvoorstellingen, films, tv-series en voor zijn eigen Steve Martland Band. In Nederland is de klank van zijn werk onder een breed publiek bekend omdat het tv-programma Buitenhof al zestien jaar lang een fragment uit het door hem gecomponeerde werk Dance Works (1993) gebruikt. (NRC)

Olaerts directeur Toneel Maastricht

Maastricht. Ann Olaerts is vanaf begin volgende maand de nieuwe directeur van de Toneelacademie Maastricht. De 50-jarige Belgische leidde eerder het Vlaams Theater Instituut. Ook fungeerde Olaerts als adviseur van de Vlaamse ministers van Cultuur en van Onderwijs. Ze was eerder ook betrokken bij de inspectie van theateropleidingen in Nederland en Vlaanderen. Olaerts volgt Leo Swinkels op. Hij is benoemd tot directeur van de faculteit kunsten van de Zuyd Hogeschool in Limburg, waaronder de Toneelacademie in Maastricht valt. (NRC)