Kortkolom economie

ss Rotterdam mag toch worden verkocht

Amsterdam. De ss Rotterdam mag toch verkocht worden door woningbouwcorporatie Woonbron aan Westcord Hotels. Eerder hadden twee andere partijen, hotelier Westenwind en botenbouwer Veka, beslag laten leggen op het cruiseschip, maar dat is gisteren opgeheven door het gerechtshof. Eind vorig jaar werd bekend dat het schip voor 29,9 miljoen euro aan Westcord Hotels was verkocht. Woonbron kocht de ss Rotterdam in 2005 en liet het voor 250 miljoen euro ombouwen tot een hotel en restaurant. (NRC)

BMW roept 220.000 auto’s terug

Amsterdam. BMW gaat wereldwijd 220.000 auto’s terugroepen vanwege een mogelijk defect aan de airbag bij de bijrijdersstoel. Dat maakte de Duitse autofabrikant gisteren bekend. Het gaat om auto’s uit de BMW 3-serie die in december 2001 tot maart 2003 zijn gemaakt. De airbags zijn van de Japanse fabrikant Takata. Vorige maand leidden problemen met de airbag ook tot terugroepacties bij Nissan, Toyota en Honda. Volgens een woordvoerder van BMW Nederland worden de airbags gratis vervangen. (NRC)

Eon minder winst door daling prijzen

Amsterdam. Het Duitse energiebedrijf Eon heeft vorig kwartaal minder winst geboekt door een dalend energieverbruik en lagere elektriciteitsprijzen in Europa. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van het nutsbedrijf. Eon heeft volgens bestuursvoorzitter Johannes Teyssen last van de Europese marktomstandigheden en het besluit van de Duitse regering om geleidelijk aan af te stappen van kernenergie. Kernenergie zorgde in 2012 nog voor 20 procent van de totale productie van Eon. Het bedrijfsresultaat zakte tot 3,6 miljard euro, een daling van 5 procent. De omzet bedroeg 36 miljard euro. (NRC)

Handelsoverschot China groeit

Amsterdam. Het Chinese handelsoverschot is in april gegroeid met 14,7 procent ten opzichte van vorig jaar. De invoer is met 16,8 procent toegenomen. In maart was dit nog 14,1 procent. Volgens de zakenkrant Financial Times kunnen de cijfers een voorzichtig herstel van de Chinese economie betekenen. De groei daarvan was met 0,2 procentpunt iets teruggelopen. (NRC)

VGZ boekt zes keer zoveel winst

Amsterdam. VGZ (4,2 miljoen verzekerden), na Achmea de grootste zorgverzekeraar van Nederland, heeft de winst over 2012 ten opzichte van voorgaand jaar verzesvoudigd, tot 150 miljoen euro. De coöperatie profiteerde onder meer van goede beleggingsresultaten. Eerder maakten CZ en Menzis winsten bekend die vijf keer zo hoog waren als over 2011. Zorgverzekeraars zeggen meer winst te moeten maken om hun buffers op peil te houden. Die moeten van de toezichthouder hoger zijn, omdat hun financiële risico’s toenemen. Kostenstijgingen in de zorg worden steeds meer een risico voor verzekeraars in plaats van voor de overheid. De buffer van VGZ daalde vorig jaar licht. VGZ wijt dit aan hogere vermogenseisen. (NRC)