Kortkolom buitenland

Frankrijk: alarm over dreiging Al-Qaeda

Parijs. De Franse regering heeft de binnenlandse veiligheidsmaatregelen aangescherpt na dreigementen van Al-Qaeda in Noord-Afrika. De terreurgroep Al-Qaeda-in-de-Islamitische Maghreb (AQMI) heeft „aanvallen op Franse belangen in de gehele wereld” aangekondigd wegens de militaire interventie in Mali. De ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie zeiden dat ze de mededeling serieus nemen, zoals „elk dreigement van AQMI”. (AFP)

Blauwhelmen op Golan ontvoerd

Beiroet. Syrische rebellen hebben vier Filippijnse militairen van de VN-vredesmacht ontvoerd in de gedemilitariseerde zone tussen Syrië en de door Israël bezette Golan Hoogvlakte. De groep, die zich de ‘Martelaren van Yarmouk’ noemt, zegt de vier vast te houden voor hun eigen veiligheid. Er waren gevechten in de regio. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN „veroordeelt de ontvoering ten strengste”. In maart ontvoerde de groep ook 21 Filippijnse blauwhelmen, die na drie dagen werden vrijgelaten. (BBC)

Doden en gewonden bij explosie Mexico

Mexico-Stad. Bij een explosie van een tankauto met gas in Mexico zijn gisteren minstens twintig mensen omgekomen en 36 gewond geraakt. De vrachtwagen raakte van de weg in een arme buurt vlak buiten Mexico-Stad. Twintig auto’s en dertig huizen langs de weg vlogen in brand. Het ongeluk vestigt de aandacht op twee veiligheidsproblemen in Mexico: ongelukken met zwaarbeladen vrachtwagens en de bouw van sloppenwoningen vlak langs de wegen. (AP)

Morsi vergroot greep Moslimbroederschap

Kairo. De Egyptische president Mohammed Morsi heeft negen nieuwe ministers benoemd, onder wie drie van zijn eigen Moslimbroederschap. De herschikking is volgens functionarissen bedoeld om de financiële problemen het hoofd te bieden en een noodzakelijke IMF-lening van 3,7 miljard binnen te slepen. Met de benoemingen heeft Morsi de invloed van de Moslimbroederschap in de regering vergroot. (AP, Reuters)