Kortkolom binnenland

Kamer: geen ontslag openlijke homoleraar

Den Haag. Scholen mogen homoseksuele leraren niet meer ontslaan of een baan weigeren omdat zij voor hun seksuele geaardheid uitkomen. Dat staat in het wetsvoorstel dat D66 gisteren heeft ingediend, samen met VVD, PvdA, SP en GroenLinks. De partijen willen de zogeheten ‘enkele-feitconstructie’ afschaffen. Nu is het nog zo dat scholen iemand weliswaar niet op grond van het ‘enkele feit’ van zijn of haar seksuele voorkeur mogen ontslaan, maar dat wel mogen op grond van bijkomende omstandigheden, zoals het openlijk leven als homoseksueel. Zowel in Tweede als in Eerste Kamer is er een meerderheid voor het voorstel. (NRC)

Broers op Curaçao vast om dreigvideo

Willemstad. De politie van Curaçao heeft twee broers van 27 en 19 jaar aangehouden die zich dinsdagavond (lokale tijd) hebben aangegeven als de makers van een dreigvideo. Het filmpje verscheen afgelopen zondag op YouTube, na de moord op politicus Helmin Wiels. Of de broers worden verdacht van de moord op Wiels laat de politie in het midden. In het filmpje Patriota: Mensage pa Korsou kondigen ze in het Papiaments aan dat „nu de eerste pion is gevallen er nog meer moorden op landverraders zullen volgen.” De video is van YouTube gehaald. (Novum)

Koningin op bezoek bij Ban Ki-moon

Den Haag. Koningin Máxima heeft gisteren in New York gesproken met secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Het was haar eerste internationale bezoek sinds ze vorige week koningin werd. Máxima was er in haar rol als adviseur van de VN. Waar het gesprek precies over ging, is niet bekend. Koning Willem-Alexander heeft volgende week zijn eerste werkbezoek als koning. Hij is aanwezig bij de heropening van het gerenoveerde ministerie van Defensie. (Novum)

Opnieuw inval in een coffeeshop Maastricht

Maastricht. De politie heeft gisteravond opnieuw een inval gedaan in een coffeeshop in Maastricht. Een verkoper en de beheerder zijn aangehouden. Coffeeshop Kosbor verkocht softdrugs aan buitenlanders, wat in strijd is met de regelgeving. Bij de inval is de handelsvoorraad softdrugs in beslag genomen. Coffeeshops in Maastricht openden zondag weer de deuren voor buitenlanders naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank in Maastricht. Maandag viel de politie al coffeeshop Mississippi binnen. (Novum)

Tweetal gered na crash sportvliegtuig

Egmond aan Zee. Na de crash van een sportvliegtuigje voor de kust van Egmond aan Zee heeft de kustwacht de twee inzittenden gevonden. Een van hen is licht onderkoeld, maar nog wel aanspreekbaar. De toestand van de ander is nog onduidelijk, zegt een woordvoerder. De twee komen uit Nederland. Er waren niet meer mensen aan boord van de Cessna 172P. Het wrak van het vliegtuigje, dat vanochtend zo’n vijftig kilometer voor de kust neerstortte, is nog niet gevonden. Het was op weg naar Den Helder. (Novum)