Kortkolom binnenland

VVD bereid over illegalen te spreken

Den Haag. De VVD is bereid in het uiterste geval de strafbaarstelling van illegaliteit los te laten als dat nodig is om de interne onrust bij coalitiepartner PvdA te bezweren. Dat bevestigen bronnen bij de partij. PvdA-leider Diederik Samsom ligt binnen zijn eigen partij onder vuur omdat hij tijdens de formatie met deze maatregel heeft ingestemd. Het PvdA-congres riep de eigen fractie vorige week op om de strafbaarstelling van illegaliteit tegen te houden. De strafbaarstelling is een wens van de VVD, maar de partij van Mark Rutte wil er geen kabinetscrisis voor riskeren. Wel zal de VVD een voor de PvdA pijnlijke tegenprestatie eisen, als ze de maatregel moeten opgeven. Samsom heeft tot nu toe steeds gezegd niet weer in onderhandelingen te gaan met de coalitiepartner om aan deze maatregel een eind te maken.

Samsom: pagina 7

Opnieuw problemen Fyra: trein valt stil

Amsterdam. Een vervangende Fyra-trein op het traject Amsterdam-Breda is gisteren stil komen te staan nabij Hoofddorp. Daar gaat het reguliere spoor over in de hogesnelheidslijn. Via een zogeheten magnetische sluis schakelt de Fyra om naar een ander voltage. Daar ging het mis, waardoor de trein opnieuw moest opstarten en een vertraging opliep van ruim een half uur. NS wijt het probleem aan de communicatie tussen trein en baan. Een week geleden strandde een vervangende Fyra (intercity’s die 160 kilometer per uur rijden) bij Zoetermeer. Reizigers moesten geëvacueerd worden. De hogesnelheidstrein van Italiaanse makelij werd in januari wegens problemen van het spoor gehaald. (NRC)

China sluit toevoer geld Noord-Korea af

Beijing. China heeft de rekening gesloten van een Noord-Koreaanse bank die buitenlandse deviezen doorvoerde voor het communistische regime van president Kim Jong-un. Het is de eerste belangrijke stap van China om hun buurland onder druk te zetten na internationale zorgen over het nucleaire wapenprogramma van Noord-Korea. De VS hebben verheugd gereageerd op de stap van China. (Reuters)

Dodental ramp in Bangladesh naar 761

Dhaka. Nog altijd worden er lichamen gevonden in de puinhopen van het ingestorte fabriekspand in Bangladesh. Bijna twee weken na de ramp is het dodental opgelopen tot 761. Dat hebben de autoriteiten vandaag gemeld. Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel mensen er nog worden vermist. Meer dan 2500 mensen konden worden gered. Gisterochtend gingen honderden medewerkers van de fabriek de straat op om salaris te eisen. De nationale associatie van kledingfabrikanten betaalt intussen uit. (AP)

4 doden, 6 vermisten in haven van Genua

Genua. Bij een verkeerde manoeuvre in de haven van Genua heeft een containerschip vannacht de controletoren van de haven en een bijgebouw geramd en doen instorten. Daarbij vielen zeker vier doden; zes mensen worden nog vermist. (AFP, Reuters)