Kort

Duitsland

Meer immigratie vanuit EU-crisislanden

Amsterdam. - Het aantal migranten dat naar Duitsland reist en afkomstig is uit landen van de Europese Unie die zwaar te lijden hebben onder de economische crisis, is vorig jaar fors toegenomen. Dat heeft het Duitse Bureau voor de Statistiek gisteren bekendgemaakt. Het aantal Spanjaarden dat vorig jaar uitweek naar Duitsland is met 45 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Uit Portugal en Griekenland kwamen 43 procent meer immigranten en uit Italië 40 procent. In totaal trokken 29.900 Spanjaarden, 34.100 Grieken, 11.800 Portugezen en 42.200 Italianen naar Duitsland. Naar Nederland kwamen vorig jaar ruim 4.000 Spanjaarden en 3.200 Grieken. Novum

Anti-piraterij

Nederlandse steun aan Somalië

Amsterdam. - Nederland trekt bijna 3 miljoen euro uit voor Somalië. Dat geld wordt onder meer besteed aan het opleiden van jongeren, zodat zij worden ontmoedigd om piraat te worden. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maakte dat gisteren in Londen tijdens een internationale conferentie over Somalië bekend. Ook wordt er geïnvesteerd in de grenscontrole. Volgens de minister toont de nieuwe regering van Somalië belangrijke politieke wil om het land te stabiliseren. Novum

Rijksmuseum

Fietstunnel toch overdag open

Amsterdam. - De gemeente Amsterdam heeft gisteren aangekondigd dat ze voor aanstaande maandag alsnog de nodige maatregelen wil nemen om de doorgang onder het Rijksmuseum de hele dag toegankelijk te maken voor fietsers. Stadsdeel Zuid wilde de tunnel alleen ’s avonds en ’s nachts openen. Over de onderdoorgang van het vorige maand heropende museum wordt al jaren gesteggeld. Museumdirecteur Wim Pijbes wilde fietsers ook na de opening van het museum weren, maar vorig jaar besloot de gemeenteraad dat de onderdoorgang open moet blijven voor fietsers. NRC