Kort

Succestrainer

Van Galen nieuwe coach waterpoloërs

Amsterdam. - Robin van Galen is de nieuwe bondscoach van de Nederlandse waterpolomannen. Dat heeft de zwembond (KNZB) gisteren bekendgemaakt. Van Galen wordt de opvolger van Johan Aantjes, die de functie sinds 2006 bekleedde. Met een nieuw begeleidingsteam van oud-olympiërs wil Van Galen de mannen terug naar de top brengen. „De mannenploeg, de hele organisatie eromheen, heeft een frisse wind nodig”, zegt hij. De mannen deden in 2000 (Sydney) voor het laatst mee aan de Spelen. Daarna raakte de ploeg in verval. Onlangs trok NOC*NSF de steun aan het topsportprogramma van de mannen in. Van Galen haalde op de Spelen in 2008 (Beijing) zijn grootste succes. Zijn vrouwenploeg won verrassend olympisch goud. NRC

Syrische rebellen

Vier VN-militairen vast op Golan Hoogvlakte

New York. - Een Syrische rebellengroep heeft gisteren vier vredesmilitairen van de Verenigde Naties ontvoerd. De vier blauwhelmen zijn afkomstig uit de Filippijnen. Ze werden ontvoerd op de door Israël bezette Golan Hoogvlakte. Dit heuvelachtige gebied op de grens tussen Libanon, Syrië, Jordanië en Israël is de laatste maanden het toneel van gevechten tussen Syrische regeringstroepen en rebellen. De blauwhelmen zijn onderdeel van de VN-vredesmissie UNDOF, die op de Golan toeziet op het bestand tussen Syrië en Israël na de oorlog van 1973. De ontvoering is opgeëist door de Syrische rebellengroep Yarmouk Martyrs Brigade, die in maart ook al verantwoordelijk was voor een ontvoering van VN-militairen. AP

Verrassing

NBA: Chicago Bulls verslaan Miami Heat

Amsterdam. - Chicago Bulls heeft de eerste basketbalwedstrijd in de halve finale van de Eastern Conference van de Noord-Amerikaanse profcompetitie NBA verrassend gewonnen van Miami Heat. In Florida verloor de thuisploeg van sterspeler LeBron James met 93-86. In de halve finale van de Western Conference won San Antonio Spurs op sensationele wijze van de Golden State Warriors. Na twee verlengingen stond het 129-127. NRC