Kanshebbers Nipkow: ‘Revue’, Volgens Robert en docu over Rijks

De cast van 'Moeder, Ik Wil bij de Revue'.
De cast van 'Moeder, Ik Wil bij de Revue'.

De series Volgens Robert en Moeder, Ik Wil bij de Revue maken kans op de Zilveren Nipkowschijf 2013, de persprijs voor het beste televisieprogramma. De series van de VARA en MAX nemen het op tegen de documentaireserie Het Nieuwe Rijksmuseum van de NTR. Dat heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt.

Moeder, Ik Wil bij de Revue is een dramaserie met onder meer Annet Malherbe, Huub Stapel en Egbert-Jan Weber met liedjes van cabaretier Wim Sonneveld. In de televisieserie Volgens Robert gaat het over een hardwerkende huisarts die in een midlifecrisis belandt. Opmerkelijk is dat Peter Blok in beide genomineerde series een rol had. De documentaireserie Het Nieuwe Rijksmuseum, ten slotte, volgde de gang van zaken achter de schermen van het Rijksmuseum, dat onlangs na tien jaar weer openging.

Het is de eerste keer dat er genomineerden naar buiten worden gebracht; in vorige jaren werd alleen de winnaar van de prestigieuze televisieprijs bekendgemaakt. Tv-recensenten Jean-Pierre Geelen, Hans Beerekamp en Henk van Gelder spraken vanavond bij DWDD over de kanshebbers:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

De VPRO-radioprogramma’s Plots (een soort Nederlandse variant van This American Life) en Bureau Buitenland (reportages, debat en interviews van over de grens) maken kans op de Zilveren Reissmicrofoon. Ook 538-dj Edwin Evers is genomineerd. De winnaars worden 5 juni bekendgemaakt in De Vorstin in Hilversum.

De jury van de Stichting Nipkow heeft eervolle vermeldingen toegekend aan de documentaire De Baby van de Joodse Omroep en de jeugdserie Welkom in de Gouden Eeuw van de NTR. Bij de radioprogramma’s gaat een eervolle vermelding naar Jaap Boots van het Radio 6-programma Jabo Gumbo Show van de VPRO.

Vorig jaar ging de Zilveren Nipkowschijf naar O’Hanlons Helden. Eerder werden onder meer De Wereld Draait Door, ‘T Vrije Schaep en Koefnoen geëerd met de prijs.