Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Justitie vervolgt agent die 17-jarige jongen doodschoot op station

Bloemen ter nagedachtenis voor de doodgeschoten 17-jarige Rishi op station Holland Spoor.
Bloemen ter nagedachtenis voor de doodgeschoten 17-jarige Rishi op station Holland Spoor. Foto ANP / Phil Nijhuijs

Justitie vervolgt de agent die in november de 17-jarige Rishi doodschoot op station Den Haag Hollands Spoor. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag. De agent wordt doodslag ten laste gelegd.

Op de vroege ochtend van 24 november werd Rishi op het station dodelijk geraakt door een politiekogel. De betrokken agent dacht dat de jongen een wapen trok, maar hij bleek ongewapend. De agent die heeft geschoten is de dag na het incident al officieel als verdachte aangemerkt.

OM betwijfelt of agent had mogen schieten

Het OM wil uitzoeken of de agent juist heeft gehandeld en legt de zaak daarom voor aan de rechter. De agent beweert in een poging de jongen aan te houden, zoals de richtlijnen voorschrijven te hebben geschoten op zijn benen. De politieman was op dat moment zo’n zestien meter verwijderd van de jongen en liep in een versnelde pas, terwijl de 17-jarige rende. “Deze omstandigheden kunnen de trefzekerheid van een schot beïnvloeden”, aldus het OM. Vooral daardoor twijfelt het OM of de agent wel had mogen schieten.

Het onderzoek naar het doodschieten van Rishi heeft lang geduurd, volgens het OM door het forensisch onderzoek naar het schot. Ook het vinden van getuigen heeft volgens justitie veel tijd gekost omdat die zich niet zelf hadden gemeld.

Rishi vertelde Engelsman dat hij wapen had

Het incident vond plaats, nadat de 17-jarige op het station een Engelsman aansprak die op een bankje in een wachtruimte lag. De jongen zei volgens de Engelsman dat die plek alleen voor Nederlanders was en dat hij moest vertrekken. Ook deelde Rishi hem mee dat hij een vuurwapen had. Daarbij stak hij zijn hand in zijn binnenzak, waardoor de Engelsman bang werd en de wachtruimte verliet.

De Engelsman zocht daarop NS-personeel op, waarna de politie werd gewaarschuwd. Daarbij werd gemeld dat op Hollands Spoor een man is bedreigd door een andere man en dat de dader een vuurwapen zou hebben.

Twee agenten in uniform en een in burger waren als eerste ter plaatse. Een NS-medewerker wees de agenten de verdachte aan. De agenten benaderden de jongen met getrokken pistool, zeiden dat hij moest blijven staan en zijn handen moest laten zien. De jongen rende echter weg. Gedurende een paar seconden achtervolgden de politiemensen Rishi. Vervolgens loste een van hen een schot, dat de jongen in zijn hals trof.