In beeld

Joodse Sovjetveteranen poseren in vol ornaat

Fotograaf Oded Balilty maakte twaalf foto's van joodse Tweede Wereldoorlogveteranen. Ze poseren in hun huizen in Israël. Ongeveer 500.000 Sovjet-Joden dienden in het Rode Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van de veteranen die nog in leven zijn, leeft de meerderheid vandaag de dag in Israël. Elk jaar op Bevrijdingsdag paraderen de veteranen in vol ornaat om de overgave van nazi-Duitsland te vieren.
Oorlogsveteraan Boris Ginsburg poseert in zijn huis in de Israëlische stad Ashdod. Ginsburg, geboren in Wit-Rusland, werd in 1941 vastgehouden door een Duits garnizoen in een getto in de plaats Lenin totdat de getto werd vernietigd in september 1942. Vervolgens trad hij in dienst van de partizanen voor twee jaar en in 1944 trad hij toe tot het Rode Leger als gevechtssoldaat. Hij vocht tot het einde van de oorlog. Ginsburg werd in 1947 gedemobiliseerd en emigreerde in 2001 naar Israël.
AP / Oded Balilty
Yaakov Vilkovich, 90, poseert in zijn huis in de Israëlische stad Ashdod. Vilkovich trad in 1941 toe tot het Rode Leger en diende in het 31ste Infanterie Bataljon. Hij vocht in de Slag om Berlijn in 1945 en emigreerde in 1998 naar Israël.
AP / Oded Balilty
Gregory Stinman, 87, poseert in zijn huis in de Israëlische stad Ashdod. Stinman ging in 1943 bij het Rode Leger. Hij diende in het Eerste Wit-Russische front, vergelijkbaar met een Duitse legergroep, totdat hij gewond raakte op 23 januari 1945. Stinman werd gedemobiliseerd in 1950 en emigreerde in 1991 van Wit-Rusland naar Israël.
AP / Oded Balilty
Nahum Matovich, 87, poseert in zijn huis in de Israëlische stad Ashkelon. Matovich was een piloot van de luchtmacht op de Iljoesjin Il-4, een Sovjet-bommenwerper. Hij vocht in Japan en Korea en emigreerde in 1994 van Kishinev, vandaag de dag Moldavië, naar Israël.
AP / Oded Balilty
Tchudnovsky Itzhak poseert in zijn huis in de Israëlische stad Ashkelon. Tchudnovsky ging in 1942 bij het Rode Leger en was een artilleriecommandant aan het front van Stalingrad.
AP / Oded Balilty
David Rivelsky poseert in zijn huis in Jeruzalem. In 1941 nam hij deel aan de heldhaftige verdediging van Leningrad, als onderdeel van het Leningrad Front. Hiervoor werd hij in 1943 bekroond met de medaille "Verdediging van Leningrad".
AP / Oded Balilty
Michael Sandler, 93, poseert in zijn huis in Jeruzalem. Sandler ging in 1939 bij het Rode Leger. Hij vocht in Stalingrad en tot het einde van de oorlog in Berlijn en Praag. Sandler emigreerde naar Israël in 1991.
AP / Oded Balilty
Matvey Gershman, 90, poseert in zijn huis in de Israëlische stad Ashkelon. Gershman ging bij de luchtmacht van het Rode Leger in 1941. Later werd hij overgeplaatst naar het 5de Stootleger. Gershman vocht vooral in Oekraïne en nam later deel aan de Slag van Berlijn, waaronder de beroemde slag om de Reichstag. Gershman emigreerde in 1990 uit Gomel (het huidige Wit-Rusland) naar Israël.
AP / Oded Balilty
Orlov Naum, 88, poseert in zijn huis in het centrum van de Israëlische stad Rishon Lezion. Naum trad in 1943 toe tot het Rode Leger, twee jaar na zijn evacuatie uit Odessa. Hij diende in de 3e Garde-Tankbrigade en vocht in Kiev en later in Berlijn en Praag. Tijdens de laatste dagen van de oorlog was hij in Praag. Na de oorlog bleef hij in militaire dienst bij de marine. Hij emigreerde uit Kishinev naar Israël in 1990.
AP / Oded Balilty
Shalom Skopes, 88, poseert in zijn huis in de Israëlische stad Tel Aviv. Skopes was een bataljoncommandant in het Rode Leger en vocht in Letland. Nadat hij tijdens een gevecht gewond raakte door een handgranaat werd hij opgenomen in het ziekenhuis tot 25 mei 1945. Skopes werd gedemobiliseerd in 1947 en emigreerde naar Israël in 1959.
AP / Oded Balilty
Semion Tzvang, 89, poseert in zijn huis in de Israëlische stad Ashkelon. Tzvang ging bij het Rode Leger in 1941 en diende in het 1e Oekraïense Front. Hij vocht in Kiev, Praag en Berlijn. Tzvang emigreerde in 1991 naar Israël.
AP / Oded Balilty
Aharon Kavishaner poseert in zijn huis in de Israëlisch stad Ashkelon. Kavishaner ging in 1942 bij het Rode Leger als een monteur bij de luchtmacht. Hij diende in het 4e Oekraïense Front, een Sovjet legergroep. Kavishaner emigreerde naar Israël in 1991.
AP / Oded Balilty