Verdachte Cleveland aangeklaagd voor ontvoering en verkrachting

De 52-jarige Ariel Castro, een van de broers die gearresteerd werden naar aanleiding van de ontvoering van drie vrouwen in Cleveland, wordt aangeklaagd voor ontvoering en verkrachting. De andere twee broers zijn niet aangeklaagd, omdat er volgens de aanklagers geen bewijs is dat ze betrokken zijn geweest bij de misdaden. Dat schrijft AP vanavond.

Politielint bij het huis waar de 27-jarige Amanda Berry, haar zesjarige dochter en twee andere vrouwen (32 en 23 jaar oud) gisteren uit ontsnapten na jarenlang te zijn vastgehouden.
Politielint bij het huis waar de 27-jarige Amanda Berry, haar zesjarige dochter en twee andere vrouwen (32 en 23 jaar oud) gisteren uit ontsnapten na jarenlang te zijn vastgehouden. Foto AFP / Emmanuel Dunand

De 52-jarige Ariel Castro, een van de broers die gearresteerd werden naar aanleiding van de ontvoering van drie vrouwen in Cleveland, wordt aangeklaagd voor ontvoering en verkrachting. De andere twee broers zijn nog niet aangeklaagd, omdat er volgens de aanklagers geen bewijs is dat ze betrokken zijn geweest bij de misdaden. Dat schrijft AP vanavond.

Ariel Castro werd aangeklaagd voor vier gevallen van ontvoering. Naast die van de drie vrouwen wordt hem ook ontvoering van de zesjarige dochter van een van hen ten laste gelegd. Zij werd geboren in het huis van Castro, waar ze vastgehouden werden.

Eerder werd al bekend dat van de drie vrouwen er minstens twee herhaaldelijk verkracht zijn. Dat heeft iemand die bij het onderzoek betrokken is tegen de BBC gezegd.

Los van elkaar ontvoerd, na tien jaar teruggevonden

Gisterochtend kwam naar buiten dat drie vrouwen, die los van elkaar tussen 2002 en 2004 ontvoerd werden op 14-, 16- en 20-jarige leeftijd, na bijna een decennium levend waren teruggevonden. Amanda Berry, Gina DeJesus en Michelle Knight zaten opgesloten in een huis niet ver van de plek waar ze verdwenen. Er werden drie mannen gearresteerd. Het gaat naast Ariel Castro om zijn broers Pedro (54) en Onil (50).

Slachtoffers bevestigden miskramen

In een nieuwsbijeenkomst vandaag zei gemeenteraadslid Brian Cummins dat de vrouwen hebben bevestigd dat ze miskramen hebben gehad:

“Maar bij wie, hoeveel en onder welke omstandigheden weten we niet. Het klinkt aardig luguber.”

DNA-onderzoek moet aantonen wie de vader van Jocelyn is

Volgens de bron van de BBC die eerder melding maakte van de verkrachtingen werd een van de vrouwen gedwongen te helpen bij de bevalling van Berry. De mannen dreigden met de dood als de baby zou sterven. Meerdere keren leidde een zwangerschap bij de vrouwen tot een miskraam, maar in dit geval niet; Berry kreeg een dochter, Jocelyn, die nu zes jaar oud is. DNA-onderzoek moet uitwijzen wie van de drie mannen haar vader is.

Eerder werd al duidelijk dat ze in het huis werden vastgezet met touwen en kettingen en slechts af en toe in de achtertuin naar buiten mochten.

Na een uitgebreide zoektocht in het huis liet de politiechef van Cleveland vandaag weten dat er geen andere lichamen gevonden zijn.

Buurman hoorde geschreeuw en wist de vrouwen vrij te krijgen

Een buurman hoorde deze week geschreeuw uit het huis en zag hoe een van de vrouwen, Amanda Berry, wanhopig probeerde een deur van het huis te openen. De deur ging maar een klein stukje open, net genoeg om haar hand naar buiten steken. De buurman opende de deur en Berry belde vervolgens de alarmcentrale. Tegen de telefonist van de alarmcentrale zei ze:

“Ik ben Amanda Berry, ik ben al tien jaar in het nieuws. Ik ben ontvoerd en al tien jaar vermist. Hier ben ik nu, ik ben nu vrij.”