Ik wil uit schaamte niet mee op personeelsuitje

Een vrouw, werkend in politiek Den Haag, wil niet mee op personeelsuitje. „Het is niet verplicht, maar als ik niet ga, kijkt mijn baas me weken niet aan. Ik wil niet vanwege schaamte. Ik heb geen zin om te zwemmen, eten en borrelen met collega’s. Rare dansjes, vreemde gesprekken, dronken leidinggevenden. Nu is het feest in mijn thuisstad. Hoe kom ik hier onderuit?”

„Het kan een krachtig signaal zijn als jij wel voor je mening uitkomt, terwijl de rest niet durft”, zegt organisatieadviseur Bregje Spijkerman, auteur van Navigeer Je Team Naar Succes. „Je durft op te vallen, maar loopt het risico dat jij bekend komt te staan als Sjaak Afhaak. In organisaties werkt het soms net als op het schoolplein. Je hebt de extraverte mensen die goed in de groep liggen en de introverte karakters voor wie dat uitje stress oplevert. Vaak speelt er meer bij mensen die liever niet meegaan. Het kan zijn dat ze vinden dat ze al genoeg tijd besteden aan hun werk. Je zou als leidinggevende even moeten doorvragen.”

Eric Molleman, hoogleraar en hoofd van de afdeling Human Resource Management and Organizational Behavior van de Rijksuniversiteit Groningen zegt dat informele activiteiten wel degelijk nut hebben. „Het versterkt het zogenaamde ‘social capital’. Het kan een situatie opleveren waarin je leert wat collega’s kunnen. Dat is belangrijk voor organisaties waarin samenwerking een grote rol speelt. Maar als er negatieve sociale druk is, werkt het averechts.”

Ook de activiteit speelt mee, zegt Spijkerman. „Niemand wil met zijn collega’s in de sauna. Luister als leidinggevende vooral goed naar wat je team wil. Als je geen zin hebt, moet je als medewerker niet gaan. Ga niet naar een borrel of uitje alleen voor je cv. Blijf bij jezelf. Als je beter thuis kunt blijven, communiceer dat dan, anders moet je er het beste van maken op dat uitje.”

De leidinggevende moet ervoor zorgen dat iedereen iets heeft aan het personeelsuitje. Zo kunnen ze de groep die liever niet meegaat de dag laten organiseren, zegt Molleman. De baas moet niet doen wat hij of zij zelf leuk vindt of alles overlaten aan de afdeling P&O. Spijkerman: „Je wilt ook niet dat 150 man met tegenzin naast een kano staan.”

Ook een kwestie op het werk? Mail naar werk@nrc.nl. Kijk voor meer antwoorden ook op nrc.nl/carriere