Ik moet en zal onafhankelijk zijn

Sabine van der Helm (53) is eigenaar van dierencasting-bureau Catvertise Ze traint en begeleidt de ingeschreven dieren Sabine woont met haar man in een koophuis

In

‘Ik heb acht katten en twee parttime honden; de honden deel ik met mijn broer. Al deze dieren werken ook voor me via mijn dierencastingbureau. Er staan nog honderden andere dieren ingeschreven. Van kameel tot vlinder – ik train alle soorten dieren en begeleid ze op filmsets, in theaterproducties en tijdens fotoshoots. Mijn eigen dieren neem ik veel mee op stap, zodat ze zich overal thuis leren voelen.

„Vroeger was ik balletdanseres. Op een dag schreef ik me in bij een modellenbureau, ik had toen ook een foto van mijn katten meegenomen. De katten kregen vaker opdrachten dan ik! Vervolgens besloot ik mijn eigen dierencastingbureau te beginnen. Ik werd daarnaast freelance dierenartsassistent, maar dat is er de laatste tijd niet meer van gekomen.

„Mijn werk is ontzettend leuk, maar ik houd er weinig aan over. M’n accountant noemt mijn bedrijf zelfs een hobby, dat vind ik wel erg. Want ik werk minstens 60 uur per week. Alles doe ik zelf: administratie, onderhandelingen en ik ben er bijna altijd bij op de set. Ik betaal de eigenaren van de dieren te royaal volgens diezelfde accountant, maar dat vind ik zelf niet. Meer geld vragen aan de klant stuit helaas altijd op hetzelfde antwoord: er is geen budget. Soms denken productiemedewerkers zelfs dat ze me kunnen afschepen met een flesje wijn, schandalig!

„Ik zou gerust op het salaris van mijn man, die orthopedisch chirurg is, kunnen leven. Maar dat is nog nooit in me opgekomen, ik moet er niet aan denken. Ik moet en zal onafhankelijk zijn.”

Uit

‘Mijn man en ik hebben een prachtig huis en een vakantiehuisje in Zeeland. Toch durf ik te stellen dat we niet materialistisch zijn ingesteld. Er komt genoeg geld binnen, we hoeven eigenlijk niks te laten, maar dat is voor ons geen reden om dan maar twee auto’s te kopen of andere overbodige dingen. We reizen graag, maar leven verder vrij zuinig. Dat zit in ons allebei: we kunnen moeilijk weggooien en we kopen zelden nieuwe dingen. De boodschappen doen we meestal bij de Lidl. En we gaan niet vaak uit eten. Wel zitten we veel in het theater en in de bioscoop.

„Dure parfums, sieraden of kleren, daar kick ik niet op. Vanwege mijn werk met de beesten loop ik ook bijna altijd in oude kleding. Ik heb al mijn hele volwassen leven dezelfde maat, dus ik hoef niet per se steeds nieuwe outfits aan te schaffen. Van de T-shirts die ik in de loop der jaren heb bewaard, zouden verzamelaars inmiddels helemaal wild worden! Laatst vond ik zo’n stokoude sweater met ‘Wees wijs met de Waddenzee’ erop, die trek ik dan gewoon weer aan. Omdat ik maar weinig uitgeef, hoef ik mijn saldo niet vaak te controleren – zelfs al wisselt mijn inkomen enorm per maand. Ik check de stand van zaken alleen als ik geld pin.”

Sabine van der Helm heeft over een van haar katten een boek gemaakt: Jaap, topmodel. Het verhaal daarover, gisteren in deze krant, is te lezen via nrch.nl/vxx