Flink meer nettowinst ING, flink minder Aegon

De ING Groep zag de nettowinst stijgen ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar.
De ING Groep zag de nettowinst stijgen ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Foto ANP/ Robin Utrecht

De ING-Groep heeft in het eerste kwartaal van dit jaar flink meer winst gemaakt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst was bijna anderhalf keer hoger en kwam uit op 1,8 miljard euro, maakte de bank vandaag bekend.

In het eerste kwartaal van vorig jaar was de nettowinst nog 728 miljoen euro. De stijging van de winst is deels te danken aan een boekwinst van 940 miljoen euro op de verkoop van bedrijfsonderdelen en dan met name het afstoten van levensverzekeringsactiviteiten in Azië. De onderliggende winst, een term voor gecorrigeerde winst, steeg met 38 procent tot achthonderd miljoen euro, schrijft Novum. Zowel de bank- als de verzekeringsactiviteiten draaiden beter.

Meer kredieten verleend

De verlening van kredieten is het afgelopen kwartaal met 2,5 miljard euro gegroeid door onder andere sterkere financiële buffers en door het extra geld dat is verdiend door de verkoop van bedrijfsonderdelen. De kapitaalpositie bepaalt hoeveel een bank aan kredieten kan verstrekken. Tegenover het NOS-Radio 1 Journaal reageerde ING-bestuursvoorzitter Hommen vanochtend:

“We willen natuurlijk het liefst kredieten verlenen. Want als je krediet verleent, kun je geld maken.”

Beluister hier het interview met Hommen terug:

Ook resultaat verzekeringstak positief

De verzekeringstak van ING maakte weer winst, na een jaar eerder nog een verlies te hebben gemaakt. De onderliggende winst bedroeg 85 miljoen euro ten opzichte van een verlies van 43 miljoen een jaar eerder. Volgens topman Hommen voldoet de bank aan de financierings- en liquiditeitseisen, naast de kapitaaleisen. Dit zorgde ervoor dat de kredietverlening kon worden opgeschroefd, aldus Hommen tegen Novum. Na de succesvolle beursgang in de VS, die 1,3 miljard moet opbrengen, worden de komende maanden de inspanningen voor de beursgang van de Europese verzekeringstak versneld. Deze moet volgend jaar naar de markt.

Winst Aegon flink gedaald, “onderliggend resultaat vrijwel gelijk”

De nettowinst van verzekeraar Aegon is met 61 procent gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. De winst nam af tot 204 miljoen euro. Dit komt voornamelijk doordat Aegon zich had ingedekt tegen dalende aandelenkoersen. Maar omdat de beurzen stegen, kregen ze te maken met flinke verliezen.

Het onderliggende resultaat bleef vrijwel gelijk op 445 miljoen euro. Topman Alex Wynaendts spreekt in toelichting van goede resultaten, schrijft Novum. Volgens hem is de voorzichtige houding op de beurs juist ter bescherming van de kapitaalpositie:

“Met deze programma’s beschermen wij onze kapitaalpositie, in lijn met onze strategie om Aegon minder afhankelijk te maken van financiële markten.”