Ferguson stopt na 27 jaar bij United

Sir Alex Ferguson stopt aan het einde van dit seizoen na 27 jaar als trainer van Manchester United. De meest succesvolle Britse clubcoach ooit, onder wiens leiding de voetbalclub dertien van haar twintig landstitels won en twee keer de Champions League (1999 en 2008), maakte dat gisteren bekend aan zijn spelers. United bevestigde vanochtend het afscheid van de 71-jarige Schot. Hij stopt zondag 19 mei na precies vijftienhonderd wedstrijden als coach van United en neemt zitting in de directie van de club.

Ferguson is de langstzittend clubtrainer in de hoogste competities in Europa. Hij trad aan in 1986 en begon vanaf 1993, na twee decennia zonder kampioenschap voor Manchester United, landstitels te winnen. In 1989 won hij de eerste van vijf Engelse bekers en het seizoen daarop de Europa Cup 2. Zijn laatste prijs, opnieuw de landstitel, won hij twee weken geleden. Zijn ster als coach rees toen hij in 1983 met het Schotse Aberdeen ten koste van Real Madrid de Europa Cup 2 won.

Zijn succes wordt in grote mate toegeschreven aan het ‘doorselecteren’. Hij dwong sterspelers tot een vertrek op momenten dat voor de buitenwereld (nog) niet duidelijk was dat zij op hun retour waren. Het overkwam onder meer Paul McGrath, Ruud van Nistelrooy, Jaap Stam en David Beckham. Dat ging niet altijd zachtzinnig. Stam werd vanwege uitlatingen in zijn biografie verbannen, Van Nistelrooy verdween nadat hij onvrede liet blijken over zijn reserverol. Beckham kreeg een schoen tegen zijn gezicht, een projectiel dat in een woede-uitbarsting door de kleedkamer was gelanceerd door Ferguson. Berucht is de hair-dryer treatment, een scheldkannonade die zou aanvoelen als een föhn.

In stadion Old Trafford werd vorig jaar een tribune naar Ferguson vernoemd. Zijn Nederlandse assistent-trainer René Meulensteen noemde de opvolging in deze krant „een van de grootste uitdagingen, ook voor hemzelf”. In een verklaring op de website van United stelt Ferguson vanochtend dat het „belangrijk is om de organisatie in de sterkst mogelijke staat achter te laten, en ik geloof dat ik dat gedaan heb”. Als opvolgers worden de Schot David Moyes en de Portugees José Mourinho genoemd.