dvd en web Een zwarte sneeuwstorm

Tatsumi.

Regie: Eric Khoo.

dvd-speelfilm. ****

Bij stripboeken en tekenfilm denk je eerst aan kinderen, bij de Japanse tegenhangers, manga en anime, is dat niet het geval. Dat is mede te danken aan tekenaar Yoshihiro Tatsumi, die in 1957, toen hij zelf zijn voeling met de kinderwereld verloor, literaire strips voor volwassenen ging tekenen. Hij noemde dat ‘geki-ga’, ‘dramatische plaatjes’; het werd een rage. Eind jaren zestig volgde het Westen, toen de tegencultuur ‘graphic novels’ ging tekenen en animatie een gevestigde kunstvorm werd.

In zijn animatiefilm Tatsumi vermengt Eric Khoo virtuoos een selectie van Yoshihiro Tatsumi’s mangaverhalen met diens veel bekroonde autobiografische album A Drifting Life, waarin hij terugkijkt op zijn eigen loopbaan en de naoorlogse Japanse geschiedenis.

Man en werk versterken elkaar: Tatsumi’s gelaat staat vrijwel altijd op een half-verbaasde, half-stoïcijnse frons, zijn verhalen asemen een vermoeid fatalisme. Geen enkel leven kent een happy end, weten Tatsumi’s helden, dus zien we in Een echte man een bijna gepensioneerde kantoorchef berusten in zijn falen als hij voor één keer een slippertje probeert, of prostituee Mariko incest plegen met haar parasitaire vader zodat hij voor haar gewoon de zoveelste kerel wordt. Het is bitter. Het is pikzwart. Het is prachtig. Een zwarte sneeuwstorm, zo heet een verhaal van Tatsumi. Het had de titel van deze film kunnen zijn.