Drie verrassingen

Op de website van De Telegraaf nam Wilma Nanninga de kijkers mee naar de vochtige bijkeuken van de journalistiek. Ze droeg een zwarte hangtrui, op de rechterschouder was een bh-band ter grootte van een tractorwiel zichtbaar. Ze had ‘de biografie’ van Patricia Paay doorgenomen en was daarna als een gek gaan bellen. Het hoofd smulde nog na van al het nieuws dat haar ter ore was gekomen.

Patricia had laten opschrijven met wie ze het allemaal gedaan had. Wilma sprak van ‘drie verrassingen’: Waylon, John de Mol en David Bowie. De eerste twee ontkenden ‘glashard’, David Bowie nam vreemd genoeg niet op als Wilma belde.

Wilma kwam met beelden van het tv-programma Holland’s Got Talent van enkele jaren geleden, waarin Waylon toch wel op een heel speciale manier naar Patricia had gekeken en schermde met een telefoontje van Gerard Joling en een nachtelijke sms van ex-Holland’s-Got-Talent-jurylid Henk Jan Smits (’s Nachts met Wilma sms’en, wat voor NSB’er ben je dan?), die de innige omgang bevestigden. Als twee onafhankelijke bronnen los van elkaar iets beweren, is het gewoon waar, zo journalistiek zit het hoofd van Wilma in elkaar.

Het geval John de Mol lag gecompliceerder. Hij kon zich niets herinneren van een amoureuze nacht ergens tussen 1982 en 1985 en noemde Patricia ‘een diva op haar retour’ en haar boek ‘zonde van de bomen’. Patricia kwam via Wilma met een nieuwe verklaring: zij en John hadden het bed wel gedeeld, maar wat daar precies gebeurd was, wist ze niet meer.

„Zo memorabel was het dus niet”, aldus Wilma namens Patricia.

Item afgesloten, denk je dan.

Maar dat was buiten Wilma gerekend.

Ze had op de valreep nog gebeld met haar vriendin Patty Brard, een gesprek dat de discussie een diepere dimensie gaf.

„Patty vroeg zich terecht af waarom mannen altijd mogen opscheppen over hun seksuele escapades en vrouwen niet.”

Daar moesten we thuis maar eens over na denken. Een moeilijk te beantwoorden vraag die Patty opwierp.

Een vraag ook waar Patty, Patricia en zeker Wilma zich gelukkig niet het hoofd over hoeven te breken. De vermeende minnaars ontkenden en blijven ontkennen, dat was nu juist de oorzaak van alle ophef. Er zijn helemaal geen mannen die opscheppen dat ze het met Patty, Patricia of Wilma gedaan hebben. Of David Bowie moet heel verrassend uit de hoek komen, dat horen we dan wel weer van Wilma, als hij eindelijk zijn telefoon opneemt tenminste.