Drie doden bij scheepsongeluk Genua - nog aantal mensen vermist

De ramp met het vrachtschip in de haven van Genua leidde tot een grote ravage aan wal.
De ramp met het vrachtschip in de haven van Genua leidde tot een grote ravage aan wal. Foto AFP / Giuseppe Cacace

Zeker drie mensen zijn omgekomen toen een Italiaans vrachtschip gisteravond laat een verkeerstoren in de haven van het Italiaanse Genua ramde. Dat heeft de Italiaanse kustwacht gemeld. De verkeerstoren raakte zwaarbeschadigd en stortte in.

De doden zijn geen opvarenden, maar mensen die aan de kant werkzaam waren: twee medewerkers van de kustwacht en een medewerker van de haven van Genua. Volgens persbureau Reuters worden nog zes mensen vermist. Mogelijk zitten zij vast in de lift van de verkeerstoren, die door het ongeluk scheef staat. De zoektocht naar de vermisten gaat door. Vier mensen werden met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Oorzaak ongeval nog onbekend

Het schip, de 239 meter lange Jolly Nero van de Italiaanse reder Ignazio Messina, verliet gisteravond de haven toen de motoren plots vastliepen. Daardoor werd het schip onbestuurbaar. Hoe de motoren konden vastlopen is nog niet duidelijk.

Het ongeluk gebeurde op het moment dat personeel werd afgewisseld. Daardoor waren er meer mensen in de toren dan normaal het geval is.

NOS-correspondent Rop Zoutberg twitterde twee foto’s die de impact van het ongeluk duidelijk maken:

Twitter avatar ropzout Rop Zoutberg Hier snap je impact van ongeluk haven Genua pas goed. Toren 55 meter, Grootste gedeelte ingestort. #italië http://t.co/DnurdsSkGJ
Twitter avatar ropzout Rop Zoutberg Ik heb twee foto’s naast elkaar geplakt. Op plek van pijl rechts de in zee gevallen verkeerstoren. #genua http://t.co/yCN8IIWfMz

Hier een kaartje van Italië met daarop aangegeven Genua:


View Larger Map