De vermiste Warnow laat enkel raadsels na

Verdwenen schip // Het schip Warnow lijkt definitief verdwenen // De wanhoop bij achterblijvers groeit // Er zijn al helderzienden ingeschakeld

Het waaide hard toen het schip Warnow in de vroege ochtend van maandag 15 april uit Schotland vertrok naar Noorwegen. De zee zal rough or very rough zijn, zegt het eerste weerbericht voor die dag. Maar het voorspelt óók dat de wind later afneemt.

Misschien hebben Arnoud Brinkman, zijn vriendin Tirza Smit en Peter van Liere dat gezien en de gok genomen, toen ze hun plan doorzetten om met hun verbouwde loodsbootje de oversteek te maken. Wat ze niet wisten, niet kónden weten zonder andere instrumenten dan een iPhone, is dat na hun vertrek de weersvooruitzichten juist verslechterden. De stormachtige wind en de hoge zee waarin ze zijn gezien, toen ze op 17 april langs een offshore-platform voeren, moet dan het tegendeel geweest zijn van wat ze verwachtten.

Misschien ook hebben ze helemaal geen weerbericht gezien of hadden ze er maling aan. Het is een van de vele raadsels die de Warnow achterlaat, want van schip en bemanning ontbreekt sindsdien ieder spoor. Familieleden en vrienden, onder wie de vijf die in Schotland afstapten, leven nu met de bijna-zekerheid dat de drie op zee zijn omgekomen. Een freak wave? Een lek? Een stuurfout en een dwarse zee die het schip omrolt? Alles is denkbaar. De voorwerpen die vrijdag aanspoelden, leken op schipbreuk te wijzen. Later is zelfs een jas gevonden met Nederlands en Brits geld in de zakken. Maar de afstappers, die foto’s ervan kregen, zeiden niets te herkennen. Toch flakkert de hoop op, zoals vrijdag, toen twee sportvissers zich dachten te herinneren het merkwaardige schip te hebben gezien op 20 april.

Maar ook een nieuwe zoektocht, door de politie vanaf de wal, leverde niets op. De Noorse kustwacht heeft zijn zoekoperatie vorige week al gestaakt. De familie van Peter van Liere, een Zeeuwse popartiest die altijd trouw naar huis belde, heeft helderzienden in de arm genomen. Die lieten eensgezind weten dat hij nog leefde en „ergens op het land” was, maar nog kort te leven had, als er geen hulp kwam. Dat was eind vorige week.