De nieuwe Wiske heeft borsten

Na zo’n 65 jaar zijn Suske en Wiske plotseling volwassen. Ze zien er nu uit als de stoere jonge helden in een eigentijdse Amerikaanse strip.

Eerst verscheen op Facebook het bericht dat Wiske vermist was. Midden april doken online beelden van haar op met wapperende haardos, wespentaille én borsten. Vervolgens werden journalisten uitgenodigd voor een persconferentie via een overlijdensbericht van Wiske. En ten slotte werd het officieel: vandaag ligt het eerste album van een spin-offreeks van Suske en Wiske in de winkel.

Amoras wordt een verhaal over de iets oudere Suske en Wiske, verdeeld over zes albums die naast de reguliere stripreeks verschijnen. De tekeningen en het scenario zijn niet van de hand van het vaste team van Studio Vandersteen, maar van respectievelijk Charel Cambré en Marc Legendre.

De twee behielden wat Johan De Smedt van WPG uitgevers „het DNA van de strip” noemt, zoals dat Wiske een wit jurkje met rode rand draagt en Suske een donkere broek en rood hemd, maar kregen verder alle vrijheid. Hun verhaal begint met een flashforward waarin we Suske hollywoodiaans door het struikgewas zien rennen tot hij een tank vindt waarin hij kan schuilen. Het geraamte achter het stuur trapt hij vakkundig aan de kant om bij een pakje sigaretten te komen, waarna de jongeman de situatie waarin hij zich bevindt omschrijft als ‘klote’.

Daarna komen we erachter dat Suske en Wiske via de teletijdmachine gescheiden van elkaar op het eiland Amoras in het jaar 2047 zijn beland. Amoras is waar ze elkaar lang geleden leerden kennen in Willy Vandersteens eerste echte Suske en Wiske-album uit 1947, maar het wordt nu bewoond door hun vijand Krimson. In het album probeert het duo met de nodige schiet- en vechtpartijen elkaar terug te vinden.

Volgens De Smedt sluit de flitsende, filmische tekenstijl van Amoras aan bij de huidige beeldcultuur. „De strip is wat brutaler en gewaagder en dingen lopen niet altijd goed af. Maar dat is in het echte leven ook zo.” Zo sterft Wiske in het eerste album.

De Smedt noemt The Dark Knight van Frank Miller als voorbeeld, een duistere spin-off van Batman. Leen Vandersteen, oudste dochter van de tekenaar, zegt dat haar vader het idee zou hebben aangemoedigd. Zijn testament leverde geen problemen op. De Smedt: „Er staan richtlijnen in die voorkomen dat de rode reeks (de reguliere albums) ooit vastlopen. Zo mogen Lambik en Sidonia nooit trouwen.” Nergens staat een verbod op nevenprojecten. Vandersteen liet vastleggen dat de avonturen „een gebeuren (moeten) scheppen tussen auteur en publiek waarin de hartslag van de tijd kan worden gevoeld”.

De lancering vindt dit jaar plaats omdat de 100ste verjaardag van Vandersteen wordt gevierd. Hoewel Amoras mikt op adolescenten, kunnen volgens hem fans van de klassieke albums genieten van de verwijzingen naar vroege verhalen: „Bijvoorbeeld Lambik die wel eens een glas te veel drinkt of Jeroms liefde voor Wiskes popje.” Het gaat hem er niet om de albumverkoop op te krikken. „De verkoop is niet te vergelijken met twintig jaar geleden, toen we nog geen concurrentie hadden van allerlei andere amusementsvormen. Maar tel je België en Nederland samen, dan zijn we nog steeds de best verkopende stripreeks, met jaarlijks meer dan 1 miljoen albums.”