Britse troonrede: strengere regels voor immigratie

Koningin Elizabeth pleitte vanmiddag in haar Queen's speech voor strengere immigratieregels en herstel van de Britse economie.
Koningin Elizabeth pleitte vanmiddag in haar Queen's speech voor strengere immigratieregels en herstel van de Britse economie. Foto AFP / Toby Melville

De Britse regering is van plan strengere immigratieregels te introduceren. Dat zei koningin Elizabeth vanmiddag in The Queen’s Speech, de traditionele opening van het parlementaire jaar.

De regering-Cameron staat, mede door de opkomst van de UK Independence Party die beperking van immigratie als speerpunt heeft, onder druk wat te doen aan de toevloed van migranten. Uit peilingen blijkt dat de Britten zich grote zorgen maken over migratie en de vermeende druk op sociale voorzieningen door migranten. Met name de komst van Roemenen en Bulgaren, die zich vanaf januari vrij mogen vestigen in de Europese Unie, baart zorgen.

Minder snel rijbewijs voor illegalen

Aan de komst van Roemenen en Bulgaren kan Cameron weinig doen. Wel zou de regering van plan zijn het makkelijker te maken illegalen en buitenlandse misdadigers uit te zetten. Dat is een reactie op de voortdurende juridische strijd die de Britten voeren om de radicale imam Abu Qatada, die ervan wordt verdacht de rechterhand van Osama bin Laden te zijn geweest, te deporteren.

Als de regeringsvoorstellen door het Lager- en Hogerhuis worden aangenomen, dan krijgen illegalen minder snel een rijbewijs en worden huisbazen gedwongen de migratiestatus van huurders te controleren. De koningin zei daarover:

“We willen nieuwkomers aantrekken die iets toevoegen aan ons nationale bestaan, en diegenen die dat niet zullen doen, zullen afgeschrikt moeten worden.”

Elizabeth noemde herstel van de Britse economie in haar toespraak de “eerste prioriteit” van de regering:

Camilla voor het eerst bij Queen’s Speech

De koningin zei in haar toespraak niets over het vervroegen van een referendum over lidmaatschap van de Europese Unie. Cameron heeft beloofd zo’n referendum na de verkiezingen van 2015 te zullen houden, mits de Conservatieven die winnen. Een groot deel van zijn partij eist echter dat het referendum eerder wordt gehouden. Maar de premier is gebonden aan het coalitieakkoord met de LibDems. Die zien niets in een referendum.

Bij de toespraak was voor het eerst ook Camilla, de echtgenote van prins Charles, aanwezig. Dat kan gezien worden als een teken dat koningin Elizabeth de volgende generatie naar voren schuift. Ze zal geen afstand doen van de troon, maar de koningin, inmiddels 87, gaat het volgens paleisbronnen wel rustiger aan doen. Om die reden gaat ze in de herfst voor het eerst sinds 1973 niet naar de vergadering van het Gemenebest in Sri Lanka. Charles zal daar aanwezig zijn.