Britse troonrede: strengere regels voor immigratie

De Britse regering is van plan strengere immigratieregels te introduceren. Dat zou koningin Elizabeth vanmiddag bekendmaken bij de opening van het parlementaire jaar, zo melden Britse media.

De regering-Cameron staat, mede door de opkomst van de UK Independence Party die beperking van immigratie als speerpunt heeft, onder druk wat te doen aan de toevloed van migranten. Uit peilingen blijkt dat de Britten zich grote zorgen maken over migratie en de vermeende druk op sociale voorzieningen door migranten. Met name de komst van Roemenen en Bulgaren, die zich vanaf januari vrij mogen vestigen in de Europese Unie, baart zorgen.

Aan die komst kan Cameron weinig doen. Wel zou de regering van plan zijn het makkelijker te maken illegalen en buitenlandse misdadigers uit te zetten. Dat is een reactie op de voortdurende juridische strijd die de Britten voeren om de radicale imam Abu Qatada, die ervan wordt verdacht de rechterhand van Osama bin Laden te zijn geweest, te deporteren.

Als de regeringsvoorstellen door het Lager- en Hogerhuis worden aangenomen, dan krijgen illegalen minder snel een rijbewijs en worden huisbazen gedwongen de migratiestatus van huurders te controleren.

Volgens de BBC zou de koningin vanmiddag zeggen: „We willen nieuwkomers aantrekken die iets toevoegen aan ons nationale bestaan, en diegenen die dat niet zullen doen, zullen afgeschrikt moeten worden.”

De koningin zou niets zeggen over het vervroegen van een referendum over lidmaatschap van de Europese Unie. Cameron heeft beloofd zo’n referendum na de verkiezingen van 2015 te zullen houden, mits de Conservatieven die winnen. Een groot deel van zijn partij eist echter dat het referendum eerder wordt gehouden. Maar de premier is gebonden aan het coalitieakkoord met de LibDems. Die zien niets in een referendum.

Bij de toespraak zou vanmiddag voor het eerst ook Camilla, de echtgenote van prins Charles, aanwezig zijn. Dat kan gezien worden als een teken dat koningin Elizabeth de volgende generatie naar voren schuift. Ze zal geen afstand doen van de troon, maar de koningin, inmiddels 87, gaat het volgens paleisbronnen wel rustiger aan doen. Om die reden gaat ze in de herfst voor het eerst sinds 1973 niet naar de vergadering van het Gemenebest in Sri Lanka. Charles zal daar aanwezig zijn.