‘Breaking Bad’ in Lego

Speelgoedfabrikant Lego brengt games op de markt die zijn gebaseerd op films of tv-series. Zo zijn er verschillende Batman-, Harry Potter- en Indiana Jones-titels met legopoppetjes in de hoofdrol. Hoe zou een Lego-game over de succesvolle serie Breaking Bad – over een scheikundeleraar die drugscrimineel wordt – eruitzien? Dankzij animator Brian Anderson hebben we nu een idee: hij maakte een trailer van dit spel, waarin Walter White en Jesse Pinkman lijken opruimen. Anderson en verschillende commentatoren zeggen zonder reserve dat ze dit spel „aan gort zouden spelen”.

Een jaar geleden vertrok technologiejournalist Paul Miller van internet. Als 26-jarige had hij nooit bewust zonder internet geleefd. Een interessant experiment: eind jaren 90 had je mensen, zoals de ‘dotcom guy’, die zich opsloten en probeerden alleen nog maar mét het internet te leven. Nu krijg je het omgekeerde.

In een documentaire van 15 minuten over zijn belevenissen heeft Miller eerst allerlei goeroetaal nodig, maar blijkt na een jaar van zijn plannen weinig terechtgekomen. Geen boek geschreven, veel met zijn Xbox gespeeld. „Mijn problemen waren meer intern dan extern”, beseft hij nu. „Je kunt niet blijven navelstaren.” Zoals in deze film.

Jash is een collectief eersteklas komieken: Sarah Silverman, Michael Cera, Tim & Eric en muzikant Reggie Watts. Hun eerste video, half maart, was een dienstmededeling: alle YouTube-video’s werden gewist wegens gebrek aan kwaliteit, Jash zou voortaan alle YouTube-filmpjes maken.

In werkelijkheid is er elke week één nieuwe Jash-video. De meest recente is van Michael Cera, Brazzaville Teenager. Cera speelt een introverte jongeman die denkt zijn zieke vader te kunnen genezen: daarvoor moet zijn chagrijnige en autoritaire baas zichzelf belachelijk maken. Je kijkt eerder hoofdschuddend dan schaterend. En toch is dat leuk.

De genoemde video’s zijn te bekijken op nrc.nl/breedbeeld