Braziliaans succes

De keuze voor Roberto Azevêdo als topman van de WTO is een groot succes voor Brazilië. Met dank aan China.

Roberto Azevêdo
Roberto Azevêdo

Een bruggenbouwer en op zoek naar consensus. Die eigenschappen worden de nieuwe directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) toegedicht. Ze zullen de Braziliaan Roberto Azevêdo (55), de eerste Zuid-Amerikaan die de post gaat bekleden, van pas komen. De belangrijkste uitdaging is het uit het slop trekken van de wereldhandelsbesprekingen die al bijna vijf jaar vast zitten.

Na een selectieprocedure van zes maanden – Azevêdo bezocht vijftig landen om steun te zoeken – zou de keuze voor de Braziliaanse ingenieur en diplomaat vandaag officieel bekendgemaakt worden door de WTO. Gisteren al twitterde Azevêdo, die de steun kreeg van China, zelf over zijn benoeming. Voorkeurskandidaat van de EU en de VS was de Mexicaan Herminio Blanco. Het is een grote diplomatieke overwinning voor Brazilië, dat sinds 2003 een sleutelrol speelt in de WTO. President Dilma Rousseff was de eerste om felicitaties uit te spreken. Zij voerde fel voor haar landgenoot.

Azevêdo heeft uitgebreide internationale ervaring en is sinds 2008 de vertegenwoordiger van Brazilië voor de WTO, die toezicht houdt op naleving van multilaterale handelsafspraken. Vanaf 2001 was Azevêdo bij alle grote onderhandelingen. Hij geldt als bekwaam onderhandelaar.

Met Azevêdo hoopt de WTO, die sinds 1995 bestaat, de zogenoemde Doha-ronde nieuw leven in te blazen. Sinds 2001 onderhandelen de 159 lidstaten over wereldwijde vermindering van handelsbarrières. De ronde had al jaren geleden moeten worden afgesloten, maar in 2008 liepen de onderhandelingen vast.

Er heerst grote scepsis of er nog beweging in te krijgen is. De vier grote blokken binnen de WTO – VS, Europa, China en ontwikkelingslanden – staan lijnrecht tegenover elkaar. Struikelblok is met name gebrek aan bereidheid bij de VS multilaterale overeenkomsten te sluiten waarbij ook ontwikkelingslanden partijzijn. Veel van die landen kunnen hun producten nu niet vrijelijk op de Amerikaanse markt kwijt.

Gevolg is dat veel landen zich richten op bilaterale verdragen en niet, zoals de WTO beoogt, verdragen die voor alle leden gelden. In een interview zei Azevêdo dat de verlamming binnen de WTO het handelssysteem verzwakt. „We moeten het internationale handelssysteem verenigbaar maken met de huidige wereld. De enige manier om daar te komen is door handel en handelsliberalisering aan te moedigen als essentiële onderdelen van ontwikkelingsbeleid.”

Dat Brazilië internationaal kritiek krijgt wegens protectionisme, straalt niet op Azevêdo af, zo blijkt uit zijn benoeming. Op 1 september begint hij aan zijn nieuwe baan.