Bestelbusjes vanaf 2014 maximaal 120 km/uur

Nieuwe bestelbusjes die in de Europese Unie worden verkocht moeten vanaf 1 januari zijn uitgerust met een snelheidsbegrenzer tot 120 km/uur. Dat betekent dat er voor bestelbusjes op Nederlandse snelwegen een lagere maximumsnelheid komt dan voor personenauto’s. Het Europese Parlement heeft dat gisteren besloten.

De snelheidslimiet maakt deel uit van een plan om de CO2-uitstoot van het verkeer omlaag te krijgen. De milieucommissie van het parlement heeft gisteren besloten dat de uitstoot van busjes omlaag moet van 203 gram/km naar 147 gram/km in 2020.

Volgens autolobbygroep ACEA is dat te ambitieus. De vereniging stelt dat dit alleen mogelijk is met de grootschalige inzet van hybride motoren. Zij pleit voor een systeem waarbij fabrikanten meer vervuilende busjes mogen blijven maken als zij ook lichtere, schonere busjes produceren.

Het parlement heeft ook besloten over te stappen op een ander systeem voor de contole van de CO2-uitstoot. Het huidige systeem biedt fabrikanten ruimte om de uitstoot gunstiger voor te stellen dan die in de praktijk is.