Berlusconi veroordeeld voor belastingontduiking, blijft uit cel

Berlusconi noemde de eerdere veroordeling "niet te tolereren juridische intimidatie".
Berlusconi noemde de eerdere veroordeling "niet te tolereren juridische intimidatie". Foto Reuters / Alessandro Bianchi

De Italiaanse politicus en zakenman Silvio Berlusconi is in hoger beroep tot vier jaar cel veroordeeld wegens belastingontduiking. Ook is hij voor vijf jaar ontzet uit het openbare ambt. Berlusconi kan nog in cassatie en zal zijn celstraf hoogstwaarschijnlijk ontlopen, omdat daarna de zaak verjaart.

Berlusconi zou persoonlijk betrokken zijn geweest bij fraude en belastingontduiking door zijn bedrijf Mediaset. Dat bedrijf verkocht in de jaren negentig televisierechten aan buitenlandse bedrijven van Berlusconi. Ze zouden daarna voor een veel hoger bedrag weer teruggekocht zijn, waardoor de Italiaanse belastingdienst miljoenen is misgelopen.

Volgens Marc Leijendekker, correspondent voor NRC Handelsblad in Italië hoeft Berlusconi niet te vrezen voor celstraf.

“Hij kan nog in cassatie en heeft ook een verzoek ingediend om het proces deels opnieuw te voeren, omdat hij een keer niet aanwezig kon zijn toen hij nog premier was. Het Hof zou volgens hem onvoldoende rekening hebben gehouden met zijn rol als premier. Het Constitutioneel Hof doet daar over twee weken uitspraak over. De zaak verjaart eind dit jaar, begin volgend jaar. Dat gaat ie wel redden.”

Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker Berlusconi weer veroordeeld: fiscale fraude mediabedrijf Mediaset. In hoger beroep 4 jr. Vrijwel zeker in cassatie. Blijft kingmaker kabinet

Volgens Marc Leijendekker heeft de veroordeling geen directe gevolgen voor Berlusconi, maar is het wel een bevestiging dat de politicus een probleem heeft met zijn gedrag, “voor wie daar nog over twijfelde.”

“De linkse partijen willen hem ook niet achter de tralies hebben. Ze willen wel dat hij met pensioen gaat.”

Deze maand wordt er ook over Berlusconi gesproken in de zaak Ruby. De nachtclubdanseres wordt nu zelf gehoord. Dat zal, volgens Marc Leijendekker, “opnieuw de schijnwerpers richten op het meest ranzige gedeelte van zijn rechtszaken.”