Ariel Castro: buschauffeur, muzikant, verdachte in ontvoeringszaak Cleveland

De broers Castro, verdachten in de ontvoeringszaak in Cleveland, worden vandaag voor het eerst verhoord. Autoriteiten blijven nog op de vlakte over wat er in het huis is gebeurd, maar uit de omgeving komt er langzaamaan meer informatie. Vooral over Ariel Castro, eigenaar van het huis, maar ook over de dingen die daar plaatsvonden.

Een combinatiefoto die gisteren door de politie van Cleveland werd vrijgegeven met de verdachte broers Onil Castro (l), Ariel Castro (m) en Pedro Castro (r).
Een combinatiefoto die gisteren door de politie van Cleveland werd vrijgegeven met de verdachte broers Onil Castro (l), Ariel Castro (m) en Pedro Castro (r). Foto AP/ Cleveland Police Department

De Verenigde Staten zijn in de ban van Cleveland. Drie vrouwen, apart van elkaar ontvoerd zo’n tien jaar geleden, werden bevrijd uit een huis waar ze werden vastgehouden door drie broers. De broers Castro, allen nu in de vijftig, worden vandaag voor het eerst verhoord.

Hoe de vrouwen gevangen zijn genomen, of ze in het huis zelf werden opgesloten en of ze seksueel zijn misbruikt, is allemaal officieel onduidelijk. Langzaamaan komt er wel steeds meer informatie over de verdachte broers naar buiten en dan voornamelijk over Ariel Castro, de eigenaar van huis. Ook gaan er veel geruchten rond over wat er zich in het huis allemaal heeft afgespeeld.

Castro een “aardige normale man”

De 52-jarige Ariel Castro, zelf van Puerto Ricaanse komaf, woonde in een overwegend Puerto Ricaanse buurt in de grote stad in Ohio, schrijft AP. Volgens buren was hij bekend in de buurt. Ze noemden hem een “aardige, normale man”. Hij was buschauffeur voor een van de scholen in de buurt, speelde basgitaar in salsa- en merenguebands. Hij nam kinderen achter op zijn motor en reed met ze rond. De oom van een van de ontvoerde meisjes, Gina DeJesus, speelde in bands met Castro de afgelopen twintig jaar. Hij bezocht ook weleens het huis. Daar viel hem niets bijzonders op: er stonden weinig meubels en het was bezaaid met muziekinstrumenten.

Volgens de buren die persbureau AP sprak was Castro “vriendelijk” en een “uitstekende kerel”. Eén man noemde hem zelfs “een rolmodel voor kinderen”. In de arme buurt had Castro met zijn werk als buschauffeur nog een van de beter betaalde banen.

De oom van de broers, Julio Castro, heeft een supermarkt in de buurt en sprak met Fox8.com. Hij vertelde dat Gina DeJesus, een van de ontvoerde vrouwen, een vriendin van de familie was. Hij zei dat iedereen zijn neef Ariel een “prachtig persoon” vond en de arrestatie “zonde” was, omdat “we zo’n goede familie zijn”.

Dochter Castro kreeg 25 jaar cel voor moord op haar baby

De zoon van Ariel Castro, Anthony, schreef opmerkelijk genoeg als student voor een lokale krant een artikel over Gina DeJesus, enkele weken nadat ze verdween. Dat vertelde hij in gesprek met Britse krant The Daily Mail:

“Dat ik hierover schreef, bijna tien jaar geleden, en er dan achterkom dat het zo dicht bij mijn familie speelde, is onbeschrijfelijk.”

De dochter van Castro, Emily, werd veroordeeld tot 25 jaar cel, schrijft USA Today. Ze werd schuldig bevonden aan het vermoorden van haar 11 maanden oude dochter.

Eerdere confrontaties met de politie

In 1993 werd hij gearresteerd op verdenking van huiselijk geweld. In 2004 kwam de politie langs, omdat Castro een kind had achtergelaten in zijn schoolbus. Buitenshuis sprak Castro met agenten, waarna werd geconcludeerd dat er geen criminele bedoeling achter zat. Toen jeugdzorg bij het huis langsging, waar achteraf de vrouwen al bleken te zitten, werd er niet opengedaan. De zaak werd afgedaan.

Zoon: veel plekken in huis zaten op slot

Maar achteraf zijn een paar details toch wel erg opmerkelijk. Zo zeiden buurtbewoners weleens gezien te hebben hoe hij een jong meisje naar een speelpleintje liep. Ook was hij met anderen aanwezig bij een dienst gewijd aan twee van de vermiste meisjes.

In het interview met The Daily Mail, zei zoon Anthony dat hij nog maar een paar keer per jaar met zijn vader praatte en zelden zijn huis bezocht. Twee weken geleden was hij er voor het laatst. Zijn vader wilde hem toen niet binnenlaten.

“Het huis zat altijd dicht. Er waren plekken waar we niet heen konden. Er zaten sloten op de kelder, sloten op de zolder, sloten op de garage.”

Andere buren: “vrouwen aan hondenlijnen”

Andere buren zijn naar eigen zeggen meerdere keren verschrikkelijke dingen opgevallen bij het huis. Een buurvrouw die drie huizen verder woonde, zei dat haar dochter eens een naakte vrouw door de tuin had zien kruipen. Ook zagen buren dat de vrouwen aangelijnd waren.

Ze zouden dit de politie meerdere keren hebben gemeld. Volgens hen deed de politie niets met de meldingen. De politie van Cleveland ontkent dat dergelijke meldingen ooit binnen zijn gekomen.

Bekijk een interview met een van de buren van Castro, die zegt dat hij vrouwen aan een lijn had gezien:

http://youtu.be/_xUtim1yksY

Bronnen aan lokale zender: “meerdere verkrachtingen in huis”

Volgens bronnen die zich baseerden op “meerdere politiebronnen” was wat er afspeelde binnen het huis nog erger dan wat buren zagen dat er buiten gebeurde. Dat zeiden ze tegen lokale zender WKYC-TV. Zo zouden de drie vrouwen herhaaldelijk verkracht zijn en zouden ze tot vijf keer toe zwanger zijn geraakt. In het huis werd maandag een zesjarig meisje gevonden. Zij zou de dochter van Amanda Berry zijn, een van de vrouwen. De vrouwen zouden ook gemarteld zijn.