Agent vervolgd die jongen op station doodschoot

Het OM vervolgt de politieagent die in november vorig jaar een 17-jarige jongen doodschoot op station Den Haag HS. Dat is vanochtend bekendgemaakt. De agent wordt vervolgd voor doodslag.

De 17-jarige Rishi werd op 24 november rond 6.15 uur neergeschoten. Hij negeerde volgens het OM instructies van de politie, waarop een schot werd gelost door een agent. Hij overleed niet veel later. De agent wilde de verdachte in zijn benen schieten, maar raakte hem in zijn hals. Later bleek dat Rishi geen wapen bij zich droeg.

Maandenlang bleef onduidelijk wat er precies was gebeurd. Uit onderzoek van de rijksrecherche is gebleken dat Rishi een Engelsman aansprak die in een wachtruimte op het station lag. Volgens de man zei Rishi dat de plek alleen voor Nederlanders was en dat hij moest vertrekken. De jongen zei dat hij een vuurwapen bij zich had. „Daarbij stak de Hagenaar zijn hand in zijn binnenzak, waardoor de Engelsman bang werd en de wachtruimte verliet”, aldus het OM. De Engelsman lichtte personeel van de NS in over het voorval.

Via de NS en de spoorwegpolitie kreeg de Haagse politie een melding dat op het station een man was bedreigd door iemand met een vuurwapen. Op het station sommeerden drie agenten die als eerste ter plaatse waren Rishi om te blijven staan en zijn handen te laten zien. Deze gaf daaraan geen gehoor en rende weg. Gedurende „een paar seconden” achtervolgden de agenten de jongen. Een van hen loste een schot, dat de jongen fataal zou worden.

Volgens justitie blijkt uit camerabeelden dat de agent vuurde van zo’n zestien meter. De agent liep in versnelde pas en de jongen rende. Het OM: „Deze omstandigheden kunnen de trefzekerheid van een schot beïnvloeden. Door snel te bewegen tijdens het schieten ontstaan risico’s voor de trefzekerheid. Om deze reden is met name twijfel ontstaan over de vraag of de politieambtenaar in deze zaak rechtens juist heeft gehandeld.”

Sinds 1979 zijn dertig tot veertig agenten vervolgd voor schietincidenten. Elf zijn veroordeeld.