Zeker 55 doden door aanslag opstandelingen Nigeria

Een aanval van islamitische opstandelingen op een stadje in het noorden van Nigeria heeft vandaag aan zeker 55 mensen het leven gekost. Dat hebben de veiligheidsdiensten in het Nigeriaanse Bama gezegd.

Bama, gelegen in de staat Borno, is vaker doelwit van radicale strijders. Deze keer namen de opstandelingen het stadje op verschillende plaatsen onder vuur met machinegeweren en luchtdoelgeschut. Terroristen van Boko Haram zouden achter de aanvallen zitten.


View Larger Map

Onder de doden zijn agenten, twee militairen, burgers en cipiers van een gevangenis die door de strijders werd bestormd. In de chaos wisten 105 gedetineerden de benen te nemen.

Sektarisch geweld Nigeria neemt toe

Het sektarisch geweld in Nigeria neemt de laatste tijd toe. Ten minste 185 mensen kwamen eind april om bij gevechten tussen militairen en moslimextremisten in een vissersdorpje in het noordoosten van Nigeria.

In het overwegend islamitische noorden van het land probeert de extremistische Boko Haram (“Westerse opleiding is heiligschennis”) de spanningen met het christelijke zuiden al enige tijd te vergroten. Boko Haram wil dat de sharia - de islamitische wet, die in het noorden al voor iedereen geldt - ook door de mensen in het zuiden wordt nageleefd. Ze willen daarnaast dat leden van de groepering die gevangenzitten, worden vrijgelaten. Het netwerk zou contacten onderhouden met twee andere groeperingen in Afrika die gelieerd zijn aan Al Qaeda.

De islamitische opstand komt voort uit dodelijke rellen in 2009, geleid door leden van Boko Haram in de stad Maidaguri, waarbij ongeveer zevenhonderd mensen omkwamen.

    • Anouk van Kampen