Meerderheid voor verbod op discrimineren homoseksuele docent

Leraren mogen binnenkort niet meer ontslagen of geweigerd worden omdat ze homoseksueel zijn. De partijen D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks, een meerderheid in de Tweede Kamer, hebben daarvoor een wetsvoorstel ingediend. De maatregel was al eerder aangekondigd in het regeerakkoord.

Volgens de huidige wet mogen leraren al niet ontslagen worden om het enkele feit dat zij homoseksueel zijn. Maar als er sprake is van een ‘bijkomende omstandigheid’ dan kan dat wel grond voor ontslag zijn. Door deze enkelefeitconstructie uit de wet te schrappen kunnen homoseksuele docenten straks niet meer gediscrimineerd worden.

De totstandkoming van de initiatiefwet is het resultaat van het Roze Stembusakkoord dat de vijf partijen in september sloten. In dat akkoord werd vastgelegd dat binnen een jaar vijf heikele kwesties op het gebied van homo-emancipatie moesten worden geregeld. Daaronder viel onder meer de enkelefeitconstructie.

Homo-organisaties enthousiast

Homo-organisaties COC Nederland en Expreszo reageren vanavond in een reactie enthousiast. Volgens COC-voorzitter Tanja Ineke is het “cruciaal” dat aan deze situatie een einde komt. Voorzitter Mark Reichwein van Expreszo spreekt van “een geweldig moment”.

Het COC pleit al langer voor afschaffing van de enkelefeitconstructie. In 2009 startte de belangenorganisatie een nationale internetpetitie die door ruim dertigduizend mensen werd getekend. Jongeren van COC en Expreszo enterden dat jaar tijdens de Amsterdamse Gay Pride de regeringsboot om aandacht voor de kwestie te vragen.

    • Anouk van Kampen