Website Rijksoverheid onbereikbaar - ‘waarschijnlijk door DDoS-aanval’

De website van de Rijksoverheid is momenteel niet te bereiken. De bezoekers van Rijksoverheid.nl en de ministeries, ook via de Rijksoverheidsite bereikbaar, krijgen een storingsmelding te zien of stranden simpelweg. Volgens een woordvoerder gaat het waarschijnlijk om een DDoS-aanval.

De woordvoerder geeft aan dat rond acht uur vanavond de eerste berichten binnenkwamen over een slecht bereikbare site. Momenteel wordt hard aan een oplossing gewerkt. Hopelijk wordt binnen een paar uur, voor morgenochtend, de site weer compleet toegankelijk.

De laatste tijd hebben veel Nederlandse instanties met DDoS-aanvallen te kampen. Zo hadden verschillende banken te maken met een aanval en lag ook DigiD er eind april een aantal dagen grotendeels uit.

Bij een DDoS-aanval wordt een website bestookt met extreem veel dataverkeer. De beveiliging van de site is dan zo druk met het tegenhouden van dit ongewenste verkeer dat ook de gewone bezoekers er niet of nauwelijks doorheen komen.