Mogelijk duizenden evacuaties meer Wetteren - metingen Westerschelde

Rijkswaterstaat houdt de komende dagen het water in de Westerschelde uit voorzorg in de gaten in verband met het treinongeluk zaterdag in het Belgische Wetteren. Drie- tot vierduizend inwoners van Wetteren moeten er bovendien rekening mee houden dat ze hun woningen zullen moeten verlaten door voorjaarsbuien die gifstoffen verder verspreiden.

Een foto van gisteren toont de resten van de trein in Wetteren. Foto AFP / Belga / Benoit Doppagne

Rijkswaterstaat houdt de komende dagen het water in de Westerschelde uit voorzorg in de gaten in verband met het treinongeluk zaterdag in het Belgische Wetteren. Er wordt rekening mee gehouden dat vervuild bluswater met giftige stoffen de grens oversteekt. Vooralsnog is daar nog geen sprake van, zegt een woordvoerder tegenover persbureau Novum.

“We houden een vinger aan de pols. Er worden preventief monsters genomen”, aldus de woordvoerder. Ze verwacht niet dat er uiteindelijk grote hoeveelheden schadelijke stoffen in het water zitten:

“Tegen de tijd dat het water Nederland bereikt, is het gif zo verdund dat er van een risico geen sprake kan zijn.”

Aanvankelijk werd het sterk vervuilde bluswater in containers afgevoerd, maar toen die vol waren werd het bluswater direct in de Schelde geloosd. Rijkswaterstaat besloot daarom tot het preventief nemen van monsters in de Westerschelde. Rijkswaterstaat staat voor het onderzoek in nauw contact met de Vlaamse autoriteiten.

Wetteren mogelijk ruimer geëvacueerd

Na de ontsporing vlogen verscheidene wagons met daarin de giftige stof acrylonitril in brand. Bij het blussen kwamen met het bluswater grote hoeveelheden gifstoffen in het riool terecht. Zo drongen giftige dampen omliggende woningen binnen. Er viel een dode en tientallen mensen raakten onwel, waarna besloten werd tot evacuatie van de directe omgeving van het rampgebied. Acrylonitril kan bij inademing van hoge concentraties leiden tot ademhalingsproblemen, bewusteloosheid en zelfs tot de dood.

Vandaag zijn in de omgeving van de plek waar de trein ontspoorde weer giftige stoffen gemeten. Het kan nog weken duren voordat de mensen die in een straal van 250 honderd meter wonen naar huis kunnen terugkeren. De hulpdiensten in Wetteren blijven ondertussen op verschillende plekken permanent metingen verrichten.

De plaats bereidt zich bovendien nu voor op een eventuele ruimere evacuatie van het gebied dat afgelopen week getroffen werd. Drie- tot vierduizend mensen moeten er rekening mee houden dat ze hun woningen zullen moeten verlaten, zei gouverneur Jan Briers van Oost-Vlaanderen vanavond. Alle inwoners van Wetteren en de omliggende dorpen Serskamp en Schellebelle doen er goed aan vast een koffer klaar te zetten, hoewel de kans klein is dat zij ook allemaal worden geëvacueerd, zei Briers. In totaal gaat het om enkele tienduizenden mensen.

De vrees bestaat dat flinke voorjaarsbuien de vrijgekomen gifstoffen verder verspreiden als overtollig regenwater via het rioleringsstelsel wordt afgevoerd. Dat liet de gemeente via haar website weten.

    • Anouk van Kampen