VS: Noord-Korea trekt raketten terug

Noord-Korea heeft twee raketten, die in gereedheid leken te worden gebracht om te worden afgevuurd, weggehaald van het lanceerplatform op een basis aan de oostkust van het land. Dat heeft een Amerikaanse functionaris in Washington gisteren op basis van anonimiteit gezegd.

Het bericht vormt een nieuwe aanwijzing dat Noord-Korea, dat de laatste paar maanden steeds nadrukkelijker dreigde met een aanval op Amerikaanse en Zuid-Koreaanse doelen, gas terugneemt. Ook het feit dat Noord-Korea niet terugkwam op zijn waarschuwing aan buitenlandse diplomaten vorige maand om uit veiligheidsoverwegingen de hoofdstad Pyongyang te ontruimen, wees daarop. De diplomaten bleven gewoon op hun plaats.

De raketten, van het type Musudan met een bereik van 3.000 tot 3.500 kilometer, waren vorige maand naar de basis in het oosten overgebracht. Die stap noopte niet alleen de Amerikanen maar ook de Japanners hun luchtafweer in verhoogde paraatheid te brengen.

Het is niet duidelijk waar de twee Musudan-raketten nu zijn opgeslagen. Lancering van de raketten, ook een proeflancering, zou de spanningen op het Koreaanse schiereiland verder hebben aangewakkerd.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry waarschuwde Pyongyang in april nog dat een lancering „een geweldige vergissing” zou zijn.

Intussen bezoekt de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye Washington voor gesprekken met president Barack Obama. De spanningen met Noord-Korea vormen een belangrijk thema en beide leiders zullen proberen zoveel mogelijk eensgezindheid uit te stralen.

De dagelijkse stroom waarschuwingen en dreigementen in de Noord-Koreaanse media tegen Washington en Seoul gaat overigens onverminderd door . (Reuters, AFP)