Voor ING dreigt nieuw conflict over staatssteun

ING wil dat de overheid de portefeuille verkoopt met Amerikaanse rommelhypotheken die het in 2009 voor 80 procent overnam van de bank-verzekeraar. De huizenmarkt in de Verenigde Staten zou dusdanig zijn hersteld dat het ministerie de portefeuille nu met winst kan verkopen. Het ministerie van Financiën maakt daartoe echter geen aanstalten. Bronnen bevestigen een bericht daarover vanmorgen in Het Financieele Dagblad.

In theorie kan het ministerie nog twintig jaar wachten tot de laatste hypotheekschuld is afbetaald en zo gokken op meer winst. Voor ING betekent dat echter langdurige overheidsbemoeienis met het bankbeleid. Naast de overname van de portefeuille rommelhypotheken ontving ING in 2008 als één van de eerste Europese banken staatssteun via een kapitaalinjectie van 10 miljard euro. Dat leidde tot een langdurig geschil met de Europese Commissie die de bankrestricties oplegde. Eind vorig jaar kwam hieraan een voorlopig einde en werd een aflossingstermijn afgesproken met Brussel en Financiën: mei 2015 is de steun volledig afbetaald. Over de hypotheekportefeuille werd niets afgesproken. Noch ING noch het ministerie van Financiën wilde inhoudelijk reageren.