Vijf vragen over // De hongerstaking in het detentiecentrum

(FILES) This picture taken 14 January 2003 shows the detention centre of Amsterdam's Schiphol airport. where eleven people were killed in a fire in October. The detention centre of Amsterdam's Schiphol airport, where eleven people were killed in a fire in October, must be closed down within 36 hours, local authorities said 01 December. AFP PHOTO/ANP/ PHOTO ED OUDENAARDEN
(FILES) This picture taken 14 January 2003 shows the detention centre of Amsterdam's Schiphol airport. where eleven people were killed in a fire in October. The detention centre of Amsterdam's Schiphol airport, where eleven people were killed in a fire in October, must be closed down within 36 hours, local authorities said 01 December. AFP PHOTO/ANP/ PHOTO ED OUDENAARDEN AFP

Een groep vreemdelingen die vastzit in het detentiecentrum op Schiphol, is sinds afgelopen woensdag in hongerstaking. Hoeveel mensen precies meedoen is onduidelijk, er wordt gesproken van tien tot tientallen.

Waarom staken ze?

De vreemdelingen willen een betere behandeling. In vreemdelingendetentie zitten de mensen veel op cel, die ze moeten delen. Er zijn nauwelijks activiteiten, op dammen en pingpongen na. Ze voelen zich als criminelen behandeld terwijl ze dat niet zijn. Niemand weet hoelang hij nog moet zitten, die onzekerheid is fnuikend.

Wie zijn de hongerstakers?

Het gaat om mensen die Nederland kortgeleden zijn binnengekomen met het vliegtuig. Dat zijn niet per se allemaal asielzoekers. Mensen kunnen ook naar Nederland komen om bijvoorbeeld geld te verdienen. Het is niet duidelijk hoeveel hongerstakers asiel hebben aangevraagd.

Waarom zitten die mensen opgesloten?

Vreemdelingen die met het vliegtuig via Schiphol in Nederland arriveren, worden opgesloten. Als ze recht hebben op asiel, mogen ze binnen. De rest moet terug naar het land van herkomst. Vreemdelingen die over land naar Nederland komen en asiel aanvragen, wachten de asielprocedure af in open asielzoekerscentra, of verdwijnen in de illegaliteit.

Wat gebeurt er nu met de hongerstakers?

De gezondheid van de hongerstakers wordt goed in de gaten gehouden, zegt de woordvoerder van het ministerie van Justitie. Als hun gezondheid in het geding is, worden ze naar het justitieel medisch centrum gebracht.

Waarom is het regime zo streng?

Mogelijk wordt gehoopt dat mensen sneller vertrekken als de situatie heel rottig is. In praktijk werkt het niet zo, omdat ook het land van herkomst moet meewerken. Als dat land geen reispapieren verstrekt, kan niet worden uitgezet. Detentie zou ook een afschrikkende werking hebben. Vreemdelingen zijn er inderdaad doodsbang voor. Of dat mensen weerhoudt te komen is de vraag.

    • Sheila Kamerman