Vanavond geen nieuwe evacuatie nodig in Wetteren

Een vrouw in Wetteren vraagt of haar huis gifvrij is. Foto AFP / Benoit Doppagne

De hevige regenbuien in Wetteren lijken vooralsnog niet te hebben geleid tot verspreiding van de giftige stoffen die vorige week bij de treinramp in de Oost-Vlaamse plaats vrijkwamen. Er zijn geen verontrustende waarden gemeten en er hoeft geen nieuwe evacuatie plaats te vinden, laat de gemeente op haar website weten.

Gevreesd werd dat er door de hoosbuien opnieuw gifgas zou opstijgen uit het riool. In dat geval zouden duizenden mensen uit het gebied geëvacueerd hebben moeten worden. Deze bewoners werden eerder op de dag dan ook opgeroepen vast hun koffer te pakken.

Waar eerder vandaag nog hoge concentraties giftig materiaal werden gemeten, waren de waarden in de avond aanzienlijk lager, aldus de gemeente. Op diverse plekken in Wetteren zullen de metingen in de nacht gewoon doorgaan.

Als morgen nog steeds blijkt dat de concentraties zijn afgenomen, kunnen sommige eerder geëvacueerde bewoners in staat worden gesteld terug te keren naar hun woningen. Scholen blijven morgen nog wel preventief gesloten.

    • Anouk van Kampen