Vaarwel warmte

Woensdag wordt de warmte uit ons land verdreven met buiige regen. De dagen daarna is het overdag aan de koele kant en licht wisselvallig, met naast zonneschijn ook een paar buien. Het lijkt er niet op dat de warmte voorlopig terugkeert.

Maandag werd op veel plaatsen de 20 graden overschreden en ook dinsdag is dat het geval. Wel is er wat aan het veranderen: er zijn dikkere stapelwolken ontstaan en dinsdagavond zullen die lokaal tot een regen- of onweersbui weten uit te groeien, al blijft het op veel plaatsen nog droog.

In de nacht naar woensdag trekken deze buien naar het noordoosten weg en volgen er opklaringen. Het kwik daalt naar rond 12 graden, het wordt dus een zachte nacht.

In de nanacht neemt de bewolking toe en al in de vroege ochtend trekt vanuit het zuidwesten een regengebied het land binnen. Dat vormt de voorste begrenzing van koelere lucht. Daaraan vooraf kan het in het oosten nog 20 of 21 graden worden, maar in de regen zakt het kwik naar rond 15 graden terug.

Woensdagmiddag trekt de regen weg, maar komen en er nog een paar buien achteraan, soms met onweer. Er waait een straffe zuidwestenwind, die aan zee krachtig wordt.

Hemelvaartsdag en vrijdag leveren opklaringen, maar ook enkele buien op. De middagtemperatuur stokt dan bij 12 tot 17 graden.