Uitgelicht

Film

What Just Happened (Barry Levinson, 2008, VS). Robert De Niro speelt de hoofdrol in een nogal slappe film over filmproducent Ben, die wanhopig twee films tegelijk in de lucht probeert te houden. De ene film is een thriller met Sean Penn in de hoofdrol, gemaakt door een overspannen Britse regisseur met artistieke ambities. In de andere film komt Bruce Willis onverwacht met een baard opdraven. De filmwereld wordt hier voorgesteld als leeg en volstrekt triviaal. Dat is nogal dodelijk, want waarom zouden we ons druk maken om deze types? BBC 1, 00.35-02.15u.

Informatief

Fini de rire. „Als je wilt weten hoe het met de vrijheid van meningsuiting gesteld is in een land, bekijk dan de politieke cartoons in de dagbladen”, zei politieke cartoonist Plantu (Le Monde). In deze documentaire worden de grenzen verkend van de vrijheid van meningsuiting sinds de aanslagen van september 2001. Aan het woord komen o.m. tekenaars uit Israël, de VS, België, Duitsland en Palestina. Arte, 22.05-22.55u.

Koppen XL: Homo na beroerte? De Brit Chris Birch is naar eigen zeggen na een beroerte homo geworden. Ooit werkte hij bij een bank en stond op het punt te trouwen met een meisje. Nu is hij kapper en woont samen met een jongen. Het is niet ongewoon dat mensen na een beroerte helemaal veranderen, maar specialisten betwijfelen of een verandering van seksuele voorkeur mogelijk is. Eén, 22.30-23.01u.

Abenteuer Forschung: Rätselhaftes Licht. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van licht op mens en natuur. Lichtsterkte en kleurspectrum blijken grote invloed te hebben op het welbevinden van mens en dier. Het verkeerde licht op de verkeerde tijd kan zelfs ziekte veroorzaken. Bij de UNESCO gaan stemmen op om de sterrenhemel tot beschermd erfgoed uit te roepen. ZDF, 22.45-23.15u.

Historische huizen. Julian Fellowes, onder meer auteur van Downton Abbey, vertelt in deze eerste aflevering van een tweeluik over historische Britse landhuizen het verhaal van Burghley House in Lincolnshire, 500 jaar lang de residentie van de afstammelingen van William Cecil, adviseur van Elizabeth I. Zo komen we meer te weten over de executie van Mary Queen of Scots, het verhaal van Sarah Higgins, beter bekend als ‘The Cottage Countess’, en de kok die vals beschuldigd werd. Eén, 23.10-00.05u.

Drama

La baie d’Alger. Televisiefilm. Het is 1955. De vijftienjarige Louis (Solal Forte) woont bij zijn oma in Algiers. Op een avond realiseert hij zich dat de wereld waarin hij is opgegroeid op het punt staat om voor altijd te verdwijnen. Het begin van de Algerijnse vrijheidsstrijd is voor Louis het eind van een zorgeloze jeugd. Met o.a. Catherine Jacob en Jacques Spiesser. TV5, 21.00-22.30u.