Schaduweconomie is echt zo op te lossen

Europese overheden lopen jaarlijks miljarden aan belastinginkomsten mis vanwege geld dat circuleert in de schaduweconomie. Die is in Europa goed voor 2.100 miljard euro, 18,5 procent van de economische activiteit. Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde onderzoek The Shadow Economy in Europe 2013.

Volgens het rapport kan 10 procent (200 miljard euro) van die schaduweconomie worden uitgebannen door het gebruik van elektronische betalingen. Volledig uit de lucht valt die conclusie niet. Visa Europa, aanbieder van betalingstechnologie en verboden aan creditcardbedrijf Visa, is een van de opdrachtgevers.

De schaduweconomie wordt gevormd door geld dat middels ‘zwarte’ en ‘grijze’ activiteiten buiten het zicht van de belastingdienst wordt gehouden. Enerzijds is het arbeid die niet wordt gemeld, anderzijds is het omzet die niet wordt opgegeven.

In Nederland is de schaduweconomie met 9,1 procent van het bruto binnenlands product relatief klein van omvang. In landen als Italië (21 procent), Roemenië (28 procent) en Bulgarije (31 procent) is ze veel omvangrijker. Vooral in de bouw en horeca wordt geld buiten zicht van autoriteiten gehouden.

Het onderzoek is voor de vierde keer uitgevoerd. De omvang van de schaduweconomie ligt op het laagste punt in tien jaar. Ook dat komt mede dankzij toegenomen elektronische betalingen.