Kritiek en begrip voor Samsom tijdens ledenbijeenkomst PvdA

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom in debat met zijn achterban op een bijeenkomst van de Partij van de Arbeid in de De Effenaar.
PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom in debat met zijn achterban op een bijeenkomst van de Partij van de Arbeid in de De Effenaar. Foto ANP / Koen Verheijden

PvdA-partijleider Diederik Samsom en de achterban van de partij zijn het vanavond nog niet eens geworden over de strafbaarstelling van illegaliteit. Dat bleek vanavond in Eindhoven tijdens de eerste van drie ledenbijeenkomsten, ter voorbereiding op een extra politieke ledenraad van 12 mei.

Tijdens de bijeenkomst was er opnieuw kritiek op de keuze om illegaliteit in overeenstemming met het regeerakkoord strafbaar te stellen. Maar er was ook begrip en steun voor de positie van Samsom. Een gemengd beeld, zo geeft NRC-redacteur Derk Stokmans aan, die bij de bijeenkomst aanwezig was. Het is nog onzeker hoe de situatie zich na deze eerste avond zal ontwikkelen.

Samsom liet eerder weten niet van plan te zijn de wens van de partijleden uit te voeren. Hij wil vasthouden aan de afspraken met coalitiepartner VVD, waarin het illegaal in Nederland verblijven strafbaar wordt gesteld. Toch benadrukte hij dat de uitkomst nog niet vastligt. “Maar niemand wil dat de regering valt”, aldus Samsom.

Illegaliteit moet volgens Samsom geen misdrijf worden, maar een overtreding. Dat betekent dat het om een lichter vergrijp gaat, waar illegalen een boete voor krijgen. Zij hoeven dan niet voor de rechter te verschijnen.

Kritiek en steun voor uitleg Samsom

Het terzijde schuiven van de motie kwam Samsom eerder op veel kritiek te staan. Onder meer nummer twee op de lijst Jetta Klijnsma sprak zich stevig uit tegen de opstelling van de partijleider. “Of je laat het congres vallen, of je laat het kabinet vallen”, zei zij tijdens een 1-meiviering. Later liet zij weten wel achter het regeerakkoord te staan.

Ook tijdens de drukbezochte bijeenkomst vanavond klonk kritiek. Zo werd de fractie onder meer verweten mee te doen aan de “verrechtsing van de politiek”. Samsom bleef echter herhalen dat hij bij zijn standpunt blijft. “Met alle afspraken wordt de situatie van illegalen wel verbeterd”, aldus Samsom. “Daarom zijn wij als fractie akkoord gegaan.” Veel partijleden prezen ook juist de heldere uitleg van Samsom.

Zondag wordt de politieke ledenraad gehouden. Hier wil Samsom verantwoording afleggen voor de afweging van de PvdA-fractie. De politieke ledenraad kan gevraagd en ongevraagd advies geven aan de fractie en aan het partijbestuur.