Relatie Antillen schaadt onderzoek Wiels

Het onderzoek naar de zondag op Curaçao vermoorde politicus Helmin Wiels wordt bemoeilijkt door gebrekkige samenwerking tussen de Antilliaanse en de Nederlandse politie.

Dat zegt een hoge opsporingsambtenaar in Willemstad. Voor de aanpak van zware misdaad heeft Nederland op de Antillen het 115 leden tellende Recherche Samenwerkingsteam. „Het RST is feitelijk nog niet betrokken bij het onderzoek terwijl zij juist bij uitstek geschikt zijn voor opsporingsonderzoeken”, aldus de bron, die anoniem wil blijven.

Politiesamenwerking tussen de Antillen en Nederland is van oudsher een gevoelig onderwerp. Rechtshandhaving is een autonome bevoegdheid van de Antillen. De Antilliaanse politie heeft een hekel aan wat zij zien als Nederlandse inmenging, ook een thema dat Wiels nadrukkelijk verwoordde.

Op Curaçao is het nog niet gelukt sectie te verrichten op het stoffelijk overschot van Wiels. Dat bevestigt woordvoerder Norman Serphos van het Antilliaanse Openbaar Ministerie. Op dit moment is er geen patholoog-anatoom aanwezig in Willemstad. Justitie probeert nu een deskundige te laten overkomen van buureiland Aruba.

Ook het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wil desgewenst een deskundige leveren. De laatste jaren was bijstand van het NFI aan de Antillen een probleem door achterstallige betalingen. „In dit specifieke geval hoeft hulp geen probleem te zijn”, aldus woordvoerder Anna Valentini van het NFI.

De politie heeft nog geen idee wie verantwoordelijk is voor de moord. Er lopen op de Antillen verscheidene onderzoeken naar corruptie. Er is sprake van grootschalige drugshandel en ook zijn er Italianen actief in het hotel- en gokwezen die banden hebben met de maffia. „Het stadium dat je sprak van een wespennest op de Antillen zijn we al lang voorbij. Dit is een enorme criminele krokodillenvijver”, zegt een misdaadbestrijder in Willemstad.

Helmin Wiels was tot vlak voor zijn dood bezig met fraudebestrijding op Curaçao. Dat blijkt uit een brief die de leider van Pueblo Soberano vorige week naar het OM en vier ministers op het eiland stuurde. In de brief stelt Wiels mogelijke overtredingen van telecombedrijf UTS aan de orde. Hij noemt daarbij ook de naam van gokbaas Robbie dos Santos. Dos Santos, verdacht van fraude, geldt als een belangrijke geldschieter van ex-premier Gerrit Schotte. Deze brief is in het bezit van deze krant.

Het is niet voor het eerst dat Wiels zich opwond over telecombedrijf UTS, vertelt Mike Willemse, hoofdredacteur van het Antilliaans Dagblad. „Op onze voorpagina drukten wij vrijdag nog een interview met hem af. Daarin eist Wiels dat er gedegen onderzoek komt naar de illegale activiteiten van UTS. Wiels kon niet verkroppen dat er belasting wegvloeit via de loterij terwijl de bevolking lijdt onder bezuinigingen.”

Het Antilliaans Dagblad zou zondag een kopie van de brief ontvangen. De krant belde rond 16.00 uur met Wiels. Die zei dat hij nog een uur nodig had om de brief te doen toekomen. Willemse: „Niet veel later hoorden wij dat hij was omgebracht.”

Commentaar: pagina 2

    • Marcel Haenen
    • Danielle Pinedo